Slovenija
859 ogledov

Zadolženi in obremenjeni z dolgovi

kredit
Vsak drugi Slovenec je zadolžen, tri četrtine med njimi dolgovi psihično obremenjujejo.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v okviru izvajanja javne službe obveščanja in izobraževanja potrošnikov, ki jo sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo izvedli anketo o navadah pri ravnanju z denarjem. Med 370 anketiranci je kar vsak drugi zadolžen, večino dolgovi obremenjujejo. Poudarjajo, da je za finančno varnost posameznika ali družine izjemnega pomena, da si potrošniki znamo postavljati cilje.

Prezadolženost je pogosto posledica slabega upravljanja osebnih financ – potrošniki potrebujejo več finančnega znanja.

ZPS

Vsak drugi zadolžen

"Med 370 sodelujočih v anketi, skoraj polovica vprašanih (48 odstotkov) trenutno odplačuje vsaj eno vrsto dolga: kredit, limit, lizing, kreditne kartice," razlagajo pri ZPS. "Tri četrtine med njimi dolgovi psihično obremenjujejo: 38 odstotkov občasno, 26 odstotkov pogosto in dobrih 10 odstotkov ves čas."

Psihična obremenjenost zaradi dolgov povzroča hud stres, še posebej tistim, ki zamujajo s plačili obrokov. "Občasno se to dogaja 17 odstotkom, dobrima dvema odstotkoma pa pogosto – med zadnjimi so prav vsi izrazili nenehno psihično obremenjenost zaradi zadolženosti," navajajo pri ZPS: "Posebej skrb vzbujajoče je, da kar 12 odstotkov vprašanih zaradi višine dolgov občasno ne zmore kriti izdatkov za osnovne življenjske potrebščine (hrana, obleka), dober odstotek pa ima s tem težave redno."

Postavljanje finančnih ciljev

V anketi se je izkazalo, da bi potrošniki potrebovali več finančnega znanja, ki pa ga ne cenijo. "Na vprašanje, ali bi raje imeli več denarja ali znali bolje ravnati z njim, je dobrih 70 odstotkov vprašanih izbralo več denarja," navajajo pri ZPS. "Zato se pogosto zgodi, da se v prezadolženosti zaradi napačnega ravnanja znajdejo tudi posamezniki z visokimi prihodki – na primer, skoraj petina bi se pri najemu kredita odločila za tvegan, višji obrok kredita zgolj na podlagi predvidevanj o boljši plači v prihodnosti (pustimo ob strani, da banka višjega kredita verjetno ne bi odobrila)."

Anketa ZPS | Avtor: ZPS ZPS

Dodajajo, da prav takšne tvegane odločitve in nerazumevanje morebitnih posledic lahko pripeljejo do nezmožnosti odplačevanja dolgov in prezadolženosti. Zato na ZPS poudarjajo, da je za finančno varnost posameznika ali družine izjemnega pomena, da si znamo postaviti finančne cilje. Pomembnost finančnega načrtovanja so na ZPS ponazorili tudi z grafom, iz katerega je razvidno, da si finančne cilje pogosteje zastavijo tisti, ki dolgov nimajo oziroma ne zamujajo z njihovim odplačevanjem, redkeje pa tisti, ki zamujajo z odplačevanjem finančnih obveznosti.

Podrobnejše rezultate ankete in učno uro si lahko ogledate na spletnem mestu www.zps.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 08:23 13.junij 2018.

    Mene pa zanima, zakaj niste napisali, za kaj se folk zadolži. Npr. 4 članska družina, starša na minimalcu, pa ko od plače plačata položnice (če je samo to), koliko ostane? Za hrano, obleko - je že vprašanje. In crkne npr. ...prikaži več pralni stroj. Kako ga lahko kupita? S prišparanim denarjem? Od česa pa naj šparata?????? Vzameta kredit, če ga lahko. Ali pa samska oseba na minimalcu. Kdaj boste objavljali realne zadeve? Nihče od naštetih se NE zadolžuje za luksuz!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:40 12.junij 2018.

    Seveda je ogromno zadolženih,saj vsi hočjo živet,kot bogataši in imet pred blokom kakšen "turkishwaggen",pol pa zmanjka za vse ostalo?