Slovenija
112 ogledov

Zadovoljni tudi z Lah Turnškovo

Tamara Lah Turnšek
1/5
Boštjan Tacol
Odbor za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj je s sedmimi glasovi za in petimi proti kot ustrezno ocenil predstavitev kandidatke za ministrico Tamare Lah Turnšek.

Tamara Lah Turnšek je kot eno od svojih prioritet izpostavila ustanovitev sveta za raziskave in inovacije. Po njenem mnenju je zelo pomembna implementacija resolucij o nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020 (NPVŠ) ter o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020 (RISS). "Potrebno je določiti časovnico za čim prejšnjo implementacijo obeh dokumentov. Pri tem se želi doseči čim večji konsenz. Znanost v našem prostoru rešuje družbene izzive, kot je energija, zato je pomembno, da znanost ostaja prioriteta," je med drugim poudarila.

Med prioritetami je izpostavila potrebo po večji samostojnosti v javnih raziskovalnih zavodih, stabilnejšem financiranju znanosti in razvoja ter morebitno izvzetje raziskovalne sfere iz sistema javnih uslužbencev.

Turnškova je med odgovori na vprašanja poslancev izrazila zaskrbljenost zaradi dejstva, da smo na repu lestvice konkurenčnosti. Poudaril je, da delo na področju znanosti in tehnologije pokaže učinke čez nekaj let. Prepričana je, da je treba okrepiti prenos tehnologij.

Število univerz je po njenem mnenju odvisno od števila študentov. Kot je dejala, si želi ocene o zaposljivosti študentov in dodala, da lahko tudi zasebne univerze dobijo finančno podporo, če so dobre.

ŠOS za konstruktivno sodelovanje

Konstruktivno sodelovanje od nje pričakujejo zlasti študentske organizacije. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) si želi, da bi sodelovanje med ministrstvom in ŠOS še naprej potekalo na takšni ravni, kot je doslej, saj je po njihovem treba izpostaviti, da so študenti ključni deležniki v visokošolskem prostoru.

64-letna Ljubljančanka Tamara Lah Turnšek je doktorica biokemije in je od leta 1996 direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, na katerem je tudi ustanovila Oddelek za genetsko toksikologijo in biologijo raka. Oddelek je vodila med letoma 1997 in 2004, zdaj pa je vodja raziskovalnega programa tega oddelka.

Četverica zaslišanja že prestala

Preostali štirje kandidati – Tomaž Orešič za gospodarskega ministra, Zdenka Vidovič za ministrico za javno upravo, Branko Janc za notranjega ministra in Samo Bevk za kulturnega ministra – so zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi telesi prestali že v torek.

Državni zbor bo o petih ministrskih kandidatih odločal na redni seji, ki bo predvidoma v torek, od njihove potrditve oziroma zavrnitve pa je odvisna tudi usoda vlade, saj je premier Borut Pahor na izvolitev ministrov vezal zaupnico vladi.

Komentarjev 1
  • letalo13 12:39 14.september 2011.

    te ministri so ena sama korupcija in laž ... Zares pa igra umazano igro, ker Orešič je osebni prijatelj Golobiča