Slovenija
47 ogledov

Žagarja odžagali

Podjetje Publicus iz Ljubljane je v dogoško deponijo v dobrem mesecu dni odložil Žurnal24 main
Direktorja razrešili, ker je v Dogoše vozil smeti iz Kopra.
“Stanislav Žagar je avgusta letos preko hčerinskega podjetja Opes sprejemal na odlagališče v Dogošah komunalne odpadke podjetja Publicus iz Ljubljane brez soglasja župana in brez vednosti direktorja urada za komunalo, promet, okolje in prostor ter predsednika nadzornega sveta. Ugotovljeno je bilo, da odpadki izvirajo iz občine Koper.” S to obrazložitvijo je včeraj mariborski župan Franc Kangler mestnim svetnikom predlagal razrešitev Stanislava Žagarja , direktorja javnega podjetja Snaga, ki so jo sprejeli.

Nova direktorica podjetja Snaga je Irena Bartok .

Stanislav Žagar je samovoljno sklenil pogodbo s Publicusom in sprejel tuje smeti brez vednosti lastnika. © Žurnal24

 
Žagarja ni bilo
Žagar včeraj na seji ni bil prisoten, se bo pa danes sestal z mariborskim županom.

V bran je svojega strankarskega kolega in sorodnika vzel Gregor Pivec , predsednika mestnega odbora SDS: “Bojim se, da se zaradi prehitrih odločitev župana ne bi pojavili odškodninski zahtevkov do občine. Tej hitri odločitvi botrujejo tudi politično ali osebno ozadje. Zaudarjanje je velik razlog, a za razmišljanje in ne za zamenjavo direktorja.”

Zakaj v Dogošah zaudarja?
“Zaudarja, ker sem vozijo neprebrane in nesortirane odpadke, medtem ko jih mariborska občina ločuje na izvoru,” je svoj predlog podkrepil Kangler.
 

Mariborske smeti

Kangler pravi, da je cena, po kateri na dogoško deponijo vozi smeti podjetje Publicus, izjemno nizka: “Publicus plača za tono okrog 55 evrov, mariborska občina, ki svoje odpadke vozi v Celje, pa plačuje 110 evrov za tono.” A tudi na to ima Hrženjak odgovor: “Ni res, da je poceni. Mi plačujemo okrog 80 evrov za tono, poleg tega pa plačamo še prevoz, kar nas stane 25 evrov, skupen strošek torej 105 evrov. Če bi bila cena še višja, bi pač vozili kam drugam in ne v Dogoše, kar nekaj deponij se mora zapreti do konca leta.” Kot še pojasnjuje direktor podjetja Publicus, bi, če bi Snaga polnila Dogoše z zemljinami, za to moralo javno komunalno podjetje plačati 20 evrov za tono.

Odvoz smeti v Dogoše je za Žurnal24 pojasnil Slavko Hrženjak , direktor podjetja Publicus. “Direktor Žagar je podjetno razmišljal. Do konca leta mora deponijo Dogoše zapreti. Da jo lahko sanira, jo mora napolniti in polni jo z drugimi smetmi, pri tem je podjetje Snaga še zaslužilo. Odvažali smo komunalne in sortirane odpadke iz različnih koncev Slovenije, tudi iz Kopra. Skupaj smo od 17. avgusta v Dogoše pripeljali okrog tisoč ton smeti,” pravi Hrženjak.

Zakaj v Dogoše Snaga ni vozila še več mariborskih smeti, včeraj nismo uspeli preveriti, saj se direktor Snage na številne klice ni odzval, a pravi, da bo danes pojasnil zadeve.

Ozadje zamenjave
Mestni svetniki so županu očitali, da z razrešitvijo Žagarja preusmerja pozornost z izbire tehnologije za obdelovanje odpadkov. “Ozadje je drugje. Ustanovljeno je telo, ki bo zelo kmalu odločalo o pametni tehnologiji za obdelavo odpadkov in, ne pozabite, da na Teznu ne bo več kompostarne, ampak se bo kompostiralo v Ormožu,” pravi Stojan Auer , predsednik LPR.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.