Slovenija
35 ogledov

Zagnali superračunalnik HPC

(Foto: Fakulteta za strojništvo) Žurnal24 main
Na ljubljanski Fakulteti za strojništvo so zagnali superračunalnik HPC, ki velja za najmočnejšega v slovenskem univerzitetnem okolju.

Rektor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik je ob tem izrazil zadovoljstvo, da nova pridobitev ne bo na voljo le matični fakulteti, temveč tudi širši uporabi.

Superračunalnik je simbolično zagnal Pejovnik, ki je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so računalnik poimenovali po nekdanjem profesorju na Fakulteti za strojništvo in rektorju ljubljanske univerze Ervinu Prelogu. Pejovnika veseli tudi dejstvo, da bo superračunalnik na voljo za širšo uporabo. Njegove zmogljivosti bo lahko poleg fakultete uporabljala tako domača znanstvena in industrijska kot tudi mednarodna univerzitetna javnost.

768 procesorskih jeder
Superračunalnik Prelog vsebuje 768 procesorskih jeder, povezanih v 64 računskih vozlišč, od katerih vsako vsebuje dva procesorja z 12 jedri. Vsako jedro razpolaga z delovnim spominom velikosti 4 GB in hitrosti 1333 MHz. Sistem HPC razpolaga z diskovnim poljem velikosti 500 TB, njegova računska moč znaša 7,9 teraflopa.

superra%C4%8Dunalnik, fakulteta za strojni%C5%A1tvo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dekan Fakultete za strojništvo Jožef Duhovnik je ob tem dejal, da gre pri superračunalniku za "dimenzije, ki jih še ne razumemo dobro". Računalnik bo inženirjem pomagal reševati težave pri raziskovanju, izobraževal bo novo generacijo študentov, omogočil pa bo tudi normalno vključitev v mednarodne mreže računalnikov, je pojasnil.


Investicija vredna 850 tisoč evrov

Celotna investicija je vredna 850 tisoč evrov, pri čemer je približno polovico sredstev zagotovila fakulteta sama. Opremo je dobavilo slovensko podjetje Anni, ki je zmagalo na odprtem mednarodnem razpisu in zastopa ameriško blagovno znamko Hewlett Packard, ki je proizvajalec glavnega dela opreme.

Lastnik podjetja Anni Niko Matičič je ob tem poudaril, da je šlo pri dobavi za superračunalnik Prelog za zahteven projekt, ki so ga uspeli skupaj s HP uspešno izpeljati. Superračunalnik Prelog je po njegovih besedah "dosežek zadnjih tehnologij in nam je v ponos".

Direktor HP Slovenija Matjaž Kureš je dodal, da so superračunalniki najbolj otipljivi del nepredvidljivega sveta informacijske tehnologije in pogosto presegajo meje naše domišljije. Njihova vloga se je skozi čas spremenila, danes pa so namenjeni predvsem izboljšavi vsakdanjega življenja. Superračunalnike tako med drugim uporabljajo pri obdelavi filmov, simulaciji cunamijev in diagnosticiranju pacientov, je povedal Kureš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.