Slovenija
281 ogledov

Zagovarjajo pravice otrok, a jih hkrati kršijo

referendum Reševalni pas/Twitter
Nasprotniki izenačitve pravic parov so včeraj na YouTubu objavili propagandni spot. Kdo je naročnik oziroma avtor ni znano, zato gre za prekršek, iz katerega lahko izhaja še več drugih, pravi glavni inšpektor. Pravila je kršil tudi igralec in voditelj Pavle Ravnohrib, ki je spotu "posodil" glas. Poleg tega so neznani avtorji, ki zagovarja pravice otrok, ravno te poteptali - glavna akterja sta namreč otroka.

Zaradi sodelovanja Pavla Ravnohriba v videospotu Slovenija je proti, bodo gledalci otroškega kviza Male sive celice, decembra gledali arhivsko oddajo. 

Manca Košir in David Urankar umaknjena, Ravnohrib arhivski

Ravnohrib je namreč s sodelovanjem v referendumski kampanji kršil poklicna merila RTV in načela novinarske etike. Vendar pa gre za nekoliko nenavadno odločitev: medtem, ko Manca Košir in David Urankar, ki prav tako sodelujeta v kampanji, v času referendumske kampanje na TVS ne bosta smela voditi svojih oddaj, pa bomo Ravnohriba vseeno gledali v arhivskih oddajah.

Naročnik spota neznan

41. TSD, ki bo letos stal 125 tisoč evrov in bo po besedah v. d. direktorice Pre | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Bo jutri dan, ko bodo ubijali ptice spominov na mamo in očeta in nam prepovedali, da izrekamo njihova imena?" je del teksta, ki ga v videospotu "Slovenija je proti, mama in oče sta podoba zmagoslavja. Do poslednjih dni," bere priznani dramski igralec in voditelj priljubljenega otroškega kviza Male sive celice Pavle Ravnohrib.

Naročniki spota, v katerem nastopata otroka, ki se na koncu srečata s starši, niso znani, oziroma se pod stvaritev niso podpisali, so pa v spremnem tekstu med drugim zapisali: "Ne pripadamo nobeni politični stranki, nihče nas ni kupil. Ampak, kar je preveč, je preveč. Naših otrok ne bodo imeli."

Inšpektorat: Za začetek postopka še zbiramo podatke

"Iz vsebine spota je jasno razvidno, da gre za oglaševanje vsebine, ki so povezane z referendumom, saj se spot tudi zaključi s pozivom na referendum in glasovanjem proti sprejetju novele. Torej ne gre za običajen videospot pač pa za spot, ki je del referendumske kampanje. Naročnik takega spota bi moral biti prijavljen kot organizator predvolilne kampanje, zato je objava takega spota prekršek," razlaga Mitja Perko, glavni inšpektor na inšpektoratu za notranje zadeve. 

Inšpektorat, kot pojasnjuje, uradno postopka glede spornega videospota še ni začel, so pa začeli zbirati potrebne podatke. "Začeli bomo s poizvedbami, kdo je avtor spota, določene podatke lahko dobimo od upravljalca strani," razlaga Perko. 

Prekrškov je verjetno več

"Po tem, ko bomo ugotovili, kdo je naročnik, bomo ugotavljali, ali se je organizator v predvolilno kampanjo prijavil pravočasno, če se ni, gre za drugi prekršek. Vsak, ki se prijavi kot organizator predvolilne kampanje, je dolžan odpreti tudi svoj tekoči račun, računsko sodišče bo preverjalo tudi to," še razlaga Perko.

Otroci bodo postali brezspolni spački ...

Videospot, ki sicer govori o pravicah otrok, pa prav te krši. Uporaba otrok v predvolilnih oziroma predreferendumskih spotih je sporna zaradi zaščite otrokovih pravic. "Vključevanje otrok v kakršnekoli politične aktivnosti je neprimerno, brez soglasja njihovih staršev skrbnikov pa nedopustno. Vključevanje otrok v predvolilne aktivnosti je po svoji vsebini nasilje, če se otroci tem aktivnostim ne morejo svobodno izogniti na enak način, kot to lahko storijo odrasli," pravi varuh človekovih pravic. 

Prekrškovni postopek glede tega lahko odpre inšprektorat za kulturo in medije. Na njihove odgovore še čakamo.

Neznani avtorji, ki menijo, da bodo otroci, če bo prišlo do izenačitve pravic parov, postali "brezspolni spački"  in jim bodo v vrtcih pripovedovali "zgodbice o dveh bradatih princesah" pa niso ignorirali le referendumskih pravil ter pravic otrok pač pa so, kot kaže, delovali tudi v neskladju z pravili glede zaščite avtorskih pravic. Sposodili so si namreč glasbo Ludovica Einaudija, na zehtevo Universal Music Group pa je bil spot, kmalu po objavi, za nekaj ur blokiran. 

spot | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Trenutno si je spot ponovno mogoče ogledati:

Komentarjev 39
  • maresem 13:07 09.december 2015.

    Prav si pojasnil a topli tega ne znajo tako prebrat.

  • Milan Novak 08:19 09.december 2015.

    Levi fašisti hočejo na silo izsilit zakon !!!

  • Milan Novak 08:15 09.december 2015.

    Starša sta lahko samo ženska in moški, pa pika !!!!