Slovenija
7572 ogledov

Zagovornik načela enakosti: Spremeniti je treba osebne izkaznice

biometrična osebna izkaznica Ministrstvo za notranje zadeve
Zagovornik načela enakosti za enakovredno obravnavo uradnih jezikov v Sloveniji priporoča spremembo pri osebnih izkaznicah

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je na podlagi opozorila poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji Ministrstvu za notranje zadeve priporočil, naj spremeni Zakon o osebni izkaznici in pravilnik o izvajanju tega zakona. Sedanja ureditev namreč italijanščino in madžarščino obravnava kot tuja jezika, čeprav sta ob slovenščini to uradna jezika v Sloveniji na območjih, kjer živita avtohtoni narodni skupnosti.

"Ustrezno spoštovanje italijanskega in madžarskega jezika kot uradnih jezikov je tudi na simbolni ravni odraz spoštovanja dostojanstva pripadnikov obeh narodnih skupnosti in upoštevanja zakonsko zapovedane enake obravnave," so zapisali pri zagovorniku. 

Zagovornik tako ministrstvu priporoča, naj s spremembo zakonodaje poskrbi, da se vsi uradni jeziki v Sloveniji uporabljajo na enakovreden način. Poskrbi naj tudi, da bosta na obrazcu za tisk osebne izkaznice tistih, ki živijo na območjih italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti, italijanščina in madžarščina navedeni pred angleščino.

Vsem tistim, ki bi si po takšni spremembi zakonodaje želeli pridobiti novo, ustrezno oblikovano osebno izkaznico, pa naj omogoči, da si to lahko uredijo brezplačno.

"Uradna jezika sta v Sloveniji na območjih, kjer živita avtohtoni italijanska in madžarska narodna skupnost, poleg slovenščine tudi italijanščina in madžarščina, ne pa angleščina. To naj se izrazi tudi na osebnih dokumentih pripadnikov teh narodnih skupnosti. Naredimo vse, da bodo pripadniki narodnostnih manjšin pri nas ustrezno obravnavni in isto zahtevajmo za pripadnike slovenske narodne skupnosti v Italiji in Avstriji," je dejal Lobnik. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • bobubob 16:36 14.februar 2024.

    Recipročnost - mar ima naša manjšina v Madžarski in v Italiji iste pravice? Mar tam ti naši manjšinci na volitvah prav tako štejejo za dva Madžara/Italijana? Kar pa zadeva njihove črke, kdaj že smo jih 'posvojili' tudi tu...

  • Avatar Garancija
    Garancija 13:48 14.februar 2024.

    Tko bo, kot bodo oni hoteli,vi nimate pravice odločanja

  • sam1 13:06 14.februar 2024.

    Spet bo nekdo debelo namazal kaviar na bančni račun