Slovenija
27 ogledov

"Zahteva SDS meji na histerijo"

meja karta bobo Žurnal24 main
Zares:Predlog SDS o prekinitvi arbitražnega sporazuma je neodgovoren politični poskus.

"Predlog poslanske skupine SDS, da se sporazum o arbitraži med Slovenijo
in Hrvaško prekine, je neodgovoren politični poskus izjalovitve enega od
vidnejših dosežkov v odnosih s sosednjo državo. Zahteva Janševe stranke je
približno toliko brezpredmetna, kolikor so brezpredmetni sporni zemljevidi
in poskus njihovega prikazovanja kot vplivni dejavnik oziroma kot prejudic
pri arbitraži,“
se je Franco Juri, vodja poslanske skupine Zares, odzval na včerajšnji poziv SDS, da je treba čim prej najti način za razveljavitev arbitražnega sporazuma ali pa od Hrvaške terjati „javno izjavo, da priznava Sloveniji pravico teritorialnega dostopa do odprtega morja“.

Meni, da je prav, da se Slovenija odziva s protestnimi notami na vsebinsko sporne oziroma enostranske administrativne akte, ki se nanašajo na predmet
arbitraže, saj je to ustaljena diplomatska praksa.

„Zahteva SDS pa meji na histerijo in je namenjena notranjepolitični rabi,
podobno kot sporni zemljevidi na Hrvaškem,“
je prepričan Juri.

Hrvati: EK nima pripomb
Hrvaški spletni portali obširno poročajo, da Evropska komisija nima pripomb na hrvaški pravilnik o meji v morju, zaradi katerega je iztekajoči se teden Slovenija podala protestno noto.

V tiskovni službi evropskega komisarja za širitev Štefana Füleja so se s hrvaškim pravilnikom seznanili in v izjavi za javnost zapisali, da "kot oni razumejo, ta zemljevid vključuje opombo, da je izbrana črta predhodna, dokler ne bo meja dokončno določena". Ob tem so dodali, da je Slovenija s Hrvaško podpisala arbitražni sporazum, ki zagotavlja ustrezen okvir za rešitev vprašanja meje.

Poslanska skupina SDS je zaradi potez Hrvaške včeraj vložila zahtevo za sklic nujne seje zunanjega odbora.

Spomnimo. Na Hrvaškem je z novim letom začel veljati nov ribolovni pravilnik, ki mejo riše po sredini Piranskega zaliva. Ta pravilnik je nadomestil starega iz leta 2005, v zvezi s katerim je Slovenija že protestirala.

Hrvaška stran je sicer te dni poudarjala, da pravilnik ne prejudicira meje. Predsednik odbora hrvaškega sabora za zunanjo politiko Frano Matušić, ki je bil v četrtek na obisku v Sloveniji, je tako izpostavil, da gre za začasni režim ribolova, ki bo veljal le do dokončne rešitve arbitražnega sodišča.

O odzivu Evropske komisije hrvaški portali z naslovi Evropa utišala Slovence, Evropska zaušnica Sloveniji.

Generalni direktor za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu Igor Senčar je dan za tem, v petek, hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji Svjetlanu Berkoviću izrazil protest zaradi hrvaškega pravilnika o mejah v ribolovnem morju in mu predal protestno noto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.