Slovenija
31 ogledov

Zahtevajo preiskavo zoper vodilne

Boštjan Jazbec Saša Despot
Društvo malih delničarjev Slovenije zahteva preiskavo v Banki Slovenije.

Društvo Mali delničarji Slovenije je policiji predalo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja s prošnjo, da se po uradni dolžnosti preveri sume storitve kaznivih dejanj, ki jih v kolumni v Financah z naslovom Banka Slovenije, laži in potvarjanja razkriva Tadej Kotnik.

"Iz današnjega članka v Financah sledi, da so bili delničarji in obvezničarji slovenskih bank žrtev potencialne velike zarote, saj naj bi bili podatki, ki so bili podlaga za vse ukrepe domnevno prirejeni, seveda v škodo ene polovice prebivalcev republike Slovenije, ki so bili bodisi delničarji ali obvezničarji neposredno ali preko pokojninskih družb in skladov ter zavarovalnic," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tožbe na ustavnem sodišču

Dodajajo, da društvo v postopkih pred ustavnim sodiščem dokazuje neustavnost ukrepov Banke Slovenije že od leta 2013 v primeru Abanke Vipa in NLB. Januarja 2015 pa je na upravno sodišče vložilo tudi tožbo zoper odločbo BS o izrednih ukrepih, konec leta 2013 izrečenih Banki Celje d.d., ter pobudo za oceno ustavnosti na ustavno sodišče zaradi razlastitve delničarjev Banke Celje.

Izbrisani ob dokapitalizaciji

Ob dokapitalizaciji Abanke, NLB in NKBM so na podlagi zakona o bančništvu okoli pol milijarde prispevali imetniki podrejenih obveznic. Ustavno sodišče izvajanja zakona o bančništvu ni zadržalo, zato so banke obveznice izbrisale, z utemeljitvijo, da bi zadržanje pomenilo nepopravljive posledice za finančni trg, deponente in vlagatelje v bankah, ki pretehtajo nad morebitnimi škodljivimi posledicami za pobudnike.

Imetniki podrejenih obveznic in delnic, ki so tudi bile izbrisane, so se obrnili na ustavno sodišče, pav tako v primeru Banke Celje, ki je izbris izvedla letos. Tadej Kotnik v svoji kolumni razkriva številne nepravilnosti, ki naj bi bile narejene ob tem.

Komentarjev 6
  • jaki 09:47 10.februar 2015.

    Tako kaže, da se Verbič in Stanković bojita za svoji debeli, nenasitni riti! Sicer je pa Verbič tako več v Južni Ameriki, kot v Sloveniji. Če ne verjamete, pa po spletu pobrskajte!

  • Vseslovensko Združenje Malih D 05:55 10.februar 2015.

    VIDEO REPORTAŽA s sobotnega shoda Proti razprodaji državnega premoženja, ob dodatnih utemeljitvah in opozorilih VZMD in Civilne iniciative »Izbrisani mali delničarji NKBM« - izhodišča in scenariji Banke Slovenije in DUTB prirejeni za razvrednotenje ter razprodajo slovenskih bank in podjetij?!sswww.youtube.com/watch?v=yu4rTV1h9FMssSpričo onemogočanja ...prikaži več državljanom, da bi kot kupci oz. investitorji - in ne zgolj kot plačniki, davkoplačevalski sanatorji ter razlaščenci - sodelovali v postopkih prodaje državnega premoženja, VZMD in z njim povezane civilne iniciative vse dejavneje sodelujejo tudi s Skupnostmi društev in gibanj 'Državljani proti razprodaji'.sswww.vzmd.si/novice/video-reportaza-s-sobotnega-shoda-proti-razprodaji-drzavnega-premozenja-ob-dodatnih-utemeljitvah-in-opozorilih-vzmd-in-civilne-iniciative-izbrisani-mali-delnicarji-nkbm-izhodisca-in-scenariji-banke-slovenije-in-dutb-prirejeni-za-razvssOb udeležbi na opozorilnem shodu Proti razprodaji podjetij v državni lasti so predstav

  • Vseslovensko Združenje Malih D 05:54 10.februar 2015.

    VIDEO REPORTAŽA s sobotnega shoda Proti razprodaji državnega premoženja, ob dodatnih utemeljitvah in opozorilih VZMD in Civilne iniciative »Izbrisani mali delničarji NKBM« - izhodišča in scenariji Banke Slovenije in DUTB prirejeni za razvrednotenje ter razprodajo slovenskih bank in podjetij?! ...prikaži več www.youtube.com/watch?v=yu4rTV1h9FMssSpričo onemogočanja državljanom, da bi kot kupci oz. investitorji - in ne zgolj kot plačniki, davkoplačevalski sanatorji ter razlaščenci - sodelovali v postopkih prodaje državnega premoženja, VZMD in z njim povezane civilne iniciative vse dejavneje sodelujejo tudi s Skupnostmi društev in gibanj 'Državljani proti razprodaji'.sswww.vzmd.si/novice/video-reportaza-s-sobotnega-shoda-proti-razprodaji-drzavnega-premozenja-ob-dodatnih-utemeljitvah-in-opozorilih-vzmd-in-civilne-iniciative-izbrisani-mali-delnicarji-nkbm-izhodisca-in-scenariji-banke-slovenije-in-dutb-prirejeni-za-razvssOb udeležbi na opozorilnem shodu Proti razprodaji podjetij v državni lasti