Slovenija
33 ogledov

Zahtevajte račun tudi čez praznike

V reklami je aranžma res videeti lep, v trgovini pa ni več niti približek tega; Žurnal24 main
Tržni inšpektorat potrošnike poziva, naj tudi med prazniki zahtevajo račun pri ponudnikih blaga in storitev.

Na premičnih stojnicah lahko v bližini pokopališč prodajajo trgovci, cvetličarji in vrtnarji, ki so ustrezno registrirani, pa tudi kmetje z urejenim statusom. Stojnice morajo biti označene z navedbo podjetja in sedežem trgovca, blago mora imeti vidno označeno ceno (ali na izdelku ali na polici pred izdelkom ali na ceniku). Za prodano blago morajo potrošniku izdati račun, zato potrošnike tržni inšpektorat poziva, naj če jim prodajalec računa ne izda, od njega zahtevajo izdajo računa.

Na pokopališčih ponujajo delo na črno

V zadnjih letih se zlasti na večjih pokopališčih pojavljajo posamezniki, ki zlasti starejšim potrošnikom, za plačilo, opravljajo različne storitve (prevoz peska oziroma zemlje od prodajalne do groba, posip peska okrog groba, čiščenje groba in podobno), vendar za opravljanje te dejavnosti niso registrirani oziroma vpisani v Poslovni register Slovenije. "Tak posameznik za opravljeno storitev ne izda računa, saj gre za delo na črno, ki je prepovedano," opozarjajo inšpektorji.

S kampanjo Zbudimo se! potrošnike tržni inšpektorat opozarja, da lahko vsak primer neizdaje računa ali dela na črno prijavijo pri njih. Ker je neizdaja računa opredeljena tudi kot hujši davčni prekršek, lahko podajo prijavo tudi na pristojni davčni inšpekcijski organ.

Komentarjev 4
  • 1111 15:18 30.oktober 2013.

    ...inšpektorčki preveč ste plačani, da bi vam jaz pošiljal računčke, pa nekoga cenkal....LENO RIT DVIGNITE IN POJDITE NA TEREN...GNILOBE SMRDLJIVE!!! ...a naj vam mi plačo zaslužimo?

  • Oxxo 14:41 30.oktober 2013.

    Tudi meni gre na živce "VKLOPI RAZUM" ... in razni KVAZI PROJEKTI pošiljanja fotografij računov... O T R O Š K I V R T E C!In mimogrede - Židan naj raje popravi KVAZI "ZELENO NAROČANJE" in "KRATKE ...prikaži večKE VERIGE" blaga... še en POPULISTIČNI PROJEKT... = brez razmisleka in vsepovprek kvote - tudi če kupuješ pločevinko - mora biti "BIO".Židan pojsi še 1x v malo šolo... in se nauču zdrave pameti! Namen je dober - pristop pa primitiven; tako kot vse v parlamentu! Ampak pomembna je SAMOPROMOCIJA!

  • mrki 13:41 30.oktober 2013.

    FUCK OFF , dejte s temi računi gnjavit novinarski pisunčki !! Raje ŠIVILJO vprašite na katere "lepe oči" je pristala na 1 MILJARDO garancij za FACTOR in ProBanko !!! ALI veste koliko je to računov za 2 SVEČI po 1,25 ...prikaži več1,25 EUR ???400.000.000 RAČUNOV !!!