Slovenija
3 ogledov

Zahtevali bodo še več podatkov

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje ravnanja ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, je potrdila izvedbo dodatnih preiskovalnih dejanj.

Od NLB bo zahtevala dodatne informacije o kreditiranju zagorske skupine Ultra, sicer pa bo v zvezi s temi krediti zaslišala še šest prič.

Komisija, ki jo vodi poslanec SDS Rudolf Petan, je na za javnost zaprti seji sklenila, da pridobi osnovno verzijo poročila notranje preiskave v NLB o uhajanju podatkov v zadevi Ultra. Zaenkrat namreč razpolaga le s skrajšano verzijo, je v izjavi za javnost po seji povedal Petan.

 

Kdo bo še zaslišan?

Takrat bo na zaslišanje povabila Ireno Juvan z Inštituta za pravo, Aleksandra Vozla iz NLB,
bivšega predsednika nadzornega sveta NLB Igorja Marinška, bivšega predsednika uprave NLB Marjana Kramarja, predsednika komisije DZ za nadzor javnih financ Andreja Vizjaka ter Miloša Urbanijo iz Ultre.
Tabele o kreditni izpostavljenosti Ultre, ki so prišle v javnost, naj bi v originalni verziji vsebovale tudi diagram lastniških povezav med različnimi podjetji v skupini Ultra ter stanje terjatev banke do njih, je povedal Petan.

Člani komisije so tako sklenili pridobiti celotno dokumentacijo, ki jo je direktor centra za upravljanje s tveganji in problematičnimi naložbami Janez Saje v začetku maja 2009 posredoval oziroma vsaj pripravil takratnemu predsedniku uprave NLB Drašku Veselinoviču.

 

Komisijo poleg tega zanimajo tudi podatki o boniteti Ultre v času sklepanja kreditnih pogodb v NLB ter število in delež podjetij, kreditojemalcev pri NLB, ki so bila lani izpostavljena v skladu s kriteriji Banke Slovenije.

Komisija se je za dodatna pripravljalna preiskovalna dejanja odločila na predlog poslanke Zaresa Cvete Zalokar Oražem ter Golobičevega zagovornika Mihe Kozinca. O morebitni širitvi števila prič ni sklepala, tako da bo zaslišanja v zvezi z domnevno Golobičevo vlogo pri kreditiranju Ultre končala 8. in 10. junija, je povedal Petan.

Preiskavo v zvezi z ravnanjem ministra in predsednika Zaresa so zahtevale opozicijske SDS, SNS in SLS zaradi suma Golobičevega izogibanja plačevanju davkov v Sloveniji ter suma klientelizma in koruptivnega ravnanja za pridobitev posojil in poslov za podjetja v skupini Ultra.

Preiskovalna komisija, ki je z zaslišanji začela februarja, namerava zaslišati več kot 30 oseb. Med njimi je kot prvega zaslišala samega Golobiča, ki je preiskavo označil za poskus političnega obračunavanja z njim in stranko Zares.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.