Slovenija
24 ogledov

Zahtevam status preiskovanca

gregor_golobic_030609_bot Žurnal24 main
Minister Golobič je na preiskovalno komisijo, ki raziskuje njegove domnevne nepravilnosti, naslovil zahtevo, da mu dodeli status preiskovanca, saj bo le tako lahko branil svoje pravice.

Da želi predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan le ohranjati neko "trajno žareče stanje" in mu je zato povsem v interesu, da komisija le počasi napreduje, pravi minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Sicer je seznam, za kaj vse bo preiskovalna komisija pod drobnogled vzela ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, dolg:
"Zaradi suma klientelizma in koruptivnega ravnanja pri pridobitvi znatnih javnih nepovratnih sredstev in poslov na javnih naročilih za gospodarske družbe v skupini Ultra; prenosa področja elektronskih komunikacij z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo; utaje davkov; neupravičene pridobitve statusa kmeta; in pridobitve slabo zavarovanih posojil družb v skupini Ultra."

Gradivo bo komisija pod vodstvom poslanca SDS Rudolfa Petana začela zbirati že danes, vnovič pa se bo sestala konec meseca.

Komisija bi sicer že morala začeti delo, a se je zapletlo, ker so pred tem želeli pridobiti mnenje zakonodajno-pravne službe državnega zbora o tem, ali lahko preiskava zaobseže tudi Golobičeva ravnanja v času, ko ni bil državni funkcionar. Ta ji je zdaj pritrdila, da lahko.

Inkvizitorji
Članica komisije in vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je v ločeni izjavi za medije povedala, da je nad mnenjem zakonodajno-pravne službe "silno začudena".

Pravi: "Takšno mnenje pomeni, da vsi javni funkcionarji od polnoletnosti naprej nosijo odgovornost za svoja dejanja, saj lahko preiskovalna komisija preiskuje karkoli iz življenja kateregakoli funkcionarja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.