Slovenija
11 ogledov

Zahtevana donosnost na obveznice spet višja

evro, evri, bankovec, bankovci, denar Shutterstock
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu dodatno krepi.

Donos do dospetja na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS danes na začetku trgovanja že pri 6,76 odstotka. Vmes je spet padel.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice že nekaj časa spet narašča, občutneje pa se je dvignila v torek, ko je poskočila za skoraj 0,3 odstotne točke. Danes je tako sprva narasla na 6,76 odstotka in nato spet padla za 0,14 odstotne točke na izhodiščnih 6,62 odstotka.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 5,01 odstotne točke.

Donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila presegli psihološko mejo

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic. S tem in še z nekaterimi dražbami zakladnih menic je tako že pokrila svoje finančne potrebe za letos.

Evropska komisija ob tem ni sprožila postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij in država je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. A kljub temu je donos do dospetja po novici, da se je slovenski bruto domači proizvod v letošnjem prvem četrtletju na letni ravni skrčil za 4,8 odstotka znova presegel šest odstotkov.

K temu delno prispeva tudi splošen trend zviševanje zahtevane donosnosti na dolžniške vrednostne papirje članic območja evra zadnjih dneh, delno pa gre verjetno tudi za nadaljevanje negotovosti glede razvoja dogodkov v Sloveniji.

Komentarjev 1
  • Stolp 10:38 12.junij 2013.

    Ne zavajajte ljudi! Aprila se je donosnost zvišala zaradi rušenja Janševe vlade in s tem bojazni vlagateljev da bodo reforme zastale, ne pa zaradi Cipra.Današnji porast je posledica tega, da so včeraj iz nadzornega sveta NLB pometali tuje strokovnjake.