Slovenija
41 ogledov

Zakaj begunci nočejo na odvzem prstnih odtisov?

begunci EPA
Slovenija, ki lahko prvi val beguncev pričakuje po 15. septembru, bo tistim beguncem, ki ne bodo prosili za azil, podelila dovoljenje za začasno bivanje na podlagi katerega se bodo lahko prosto gibali in Slovenijo tudi zapustili, vendar jih lahko Avstrija in Italija spet vrneta naza k nam.

"Slovenija mora spoštovati evropski pravni red, mi preprosto ne moremo oseb, ki pridejo v Slovenijo transportirat v druge države. Seveda pa bomo imeli v Sloveniji prosto gibanje, lahko bodo zapustili državo, vendar pa bo ostala velika možnost, da jih bodo druge države EU vrnile v Slovenijo. Seveda pod pogojem, da ne bo prišlo do drugačnih dogovorov," pravi Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve.

begunci | Avtor: EPA EPA
Glede na evropski pravni red mora Slovenija begunce po prehodu meje registrirati in jim odvzeti prstni odtis in ga posredovati v centralni sistem Eurodac z namenom, da se preveri, ali je tujec že zaprosil za mednarodno zaščito v drugi državi članici. Če je begunec že zaprosil za mednarodno zaščito v neki drugi državi, ga lahko v to državo tudi vrnejo.V Slovenijo bi tako begunce vračali Avstrija in Italija.

Tihotapcem plačujejo več tisoč evrov

Tak evropski pravni pravni red oziroma dublinski postopek je tudi razlog, da se begunci z skušajo izogniti registraciji, oziroma oddaji prstnih odtisov, saj to lahko pomeni, da države, kamor želijo, ne bodo prispeli. Večina jih želi predvsem v Nemčijo, Belgijo in na Švedsko. Hkrati ti postopki vzpodbujajo delovanje tihotapcev z ljudmi, ki beguncem obljubljajo, da jih bodo pripeljali na njihov končni cilj, obupani ljudje pa so za transport v prenapolnjenih tovornjakih in avtomobili primorani plačati velike vsote denarja.

Slovenija naj bi sprejela okoli 2100 beguncev

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Evropska komisije bo prihodnji teden predstavila načrt za prerazporeditev še 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po članicah unije, kar je skupaj z majskim predlogom 160.000 beguncev. Slovenija naj bi v tem okviru sprejela okoli 2000 beguncev. Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju dejal, da Slovenija 2000 beguncev lahko sprejme brez težav in napovedal, da kvotam ne bomo več nasprotovali. 

Večina v Sloveniji za azil ne bo zaprosila

V tem trenutku ima Slovenija pipravljen načrt za sprejem 900 prosilcev za azil,  vendar je zelo malo verjetno, da bo takšno število ljudi v Sloveniji dejansko ostalo, oziroma zaprosilo za azil. Po vseh pričakovanjih bo mejo (nelegalno) prestopilo največ tistih beguncev, ki bodo želeli zgolj nadaljevati pot proti severu. Slovenija jih mora oskrbeti in registrirati. Ti begunci bodo nato dobili dovoljenje za začasno (šestmesečno) bivanje v Sloveniji, zanje pa bo pripravljen prostor v nastanitvenih centrih ob meji. Po izkušnjah iz drugih držav begunci bivanje v namestitvenih centrih velikokrat zavračajo, večinoma se zadržujejo na želežniških postajah, saj želijo čim prej pot nadaljevati. "Naredili bomo vse, da do takšnih situacij ne bo prišlo, ker to ni dobro za njih, prihaja jesen, prihaja zima. Moramo pa tudi zagotoviti normalno delovanje države in naših državljanov," pravi Šefic. 

Prvi val beguncev po 15. septembru?

Slovenijo bi lahko prvi val beguncev dosegel po 15. septembru, ko bo Madžarska ob žici na meji, ki je še prehodna, postavila neprehoden zid ter na mejo poslala posebne policijske in vojaške enote.

begunci | Avtor: EPA EPA
Na Madžarsko je sicer samo avgusta prispelo 50 tisoč beguncev, zadnje dni pa so tisočim, ki čakajo na glavni železniški postaji v Budimpešti onemogočali pot naprej. Kot poudarja madžarski premier Viktor Orban, je nemška kanclerka Angela Merkel  dejala, da noben migrant ne sme zapustiti Madžarske, ne da bi ga tam registrirali. "Naša naloga je, da jih registriramo in jih registriramo,"  pravi Orban, ki  poslance Evropskega parlamenta poziva,  naj nehajo kritizirati Madžarsko, "saj ta dela to, kar mora".
begunci, madžarska | Avtor: EPA EPA
Orban tudi meni, da sprejem beguncev ni evropski problem pač pa Nemški, saj večina beguncev želi v Nemčijo. 

Peš proti Dunaju s slikami Merklove

Z železniške postaje Keleti v Budimpeštise je danes proti 175 kilometrov oddaljeni Avstriji peš odpravilo okoli 500 beguncev. Na pot so krenili po tem, ko so več dni čakali na želežniški postaji. V koloni beguncev so tudi družine z majhnimi otroki. "Če potujemo v majhnih skupinah, nas policija lahko aretira, a skupaj smo močni," je po navedbah dpa poudaril mladenič iz sirskega Alepa.

Skupina okoli 500 prebežnikov, večinoma iz Sirije in Afganistana, je prebila policijsko zaporo in nadaljevala pot po glavni avtocesti, ki povezuje Budimpešto in Dunaj. Mnogi v skupini v rokah nosijo podobo nemške kanclerke Angele Merkel, ki je postala priljubljena med begunci zaradi njenega sočustovanja do njihovih težav.

Iz dveh begunskih centrov na Madžarskem je tekom dneva pobegnilo nekaj sto prebežnikov. Najprej je okoli 300 prebežniki pobegnilo iz begunskega centra Roszke v bližini srbske meje, nato pa še skupina 64 prebežnikov iz centra v mestu Bicske v osrednjem delu države.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 104
  • alibaba 18:04 25.september 2015.

    Pa tole si poglejte.Saudska Arabija ima 100.000 šotorov namenjene beguncem,ki so prazni.http://www.telesurtv.net/__export/1442166309805/sites/telesur/img/news/2015/09/13/minax_saudi_arabia.jpg_1718483346.jpg http://tftppull.freethoughtllc.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/10/100915photo2.jpghttp://thefreethoughtproject.com/saudi-arabia-100000-empty-tents-ac-3-million-people-refugees/

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:25 17.september 2015.

    Cenzura je samo za nasprotujoča mnenja o beguncih,ki to niso.Če bi jih opeval,kot mučenike in revčke in jih obenem vabil še v mojo hišo,potem bi bil za cenzorje v medijskih hišah vsaj toliko vreden,kot Angela,ki je kriva za vso tole ...prikaži več pyzdarijo na vzhodu Evrope.Danke Deutschland un Mutter angela!

  • MCristo 15:04 08.september 2015.

    Ste pripravili rekvizite za jutri? Ste povabili na pohod vse, ki jih poznate?Še ena kreativna "naloga" pred jutrišnjim shodom. Povadi slogane, ki jih bomo uporabljali jutri. Za pisan in glasen pohod!+ Say it loud, say it ...prikaži več clear, refugees are welcome here!+ No hate, no fear, refugees are welcome here!+ No border, no nation, stop deportations!+ Njihove vojne, naši mrtvi! / Njihove meje, naši mrtvi!+ Meje povsod, svobode nikjer! / Zidovi povsod, svobode nikjer!+ Moč, ne pomoč! (x2)! Mi smo sila preko mej, mi gremo naprej!+ Na ruševinah kapitalizma bomo zgradili drugačen svet, pravičen svet brez avtoritet! Ne životarit, hočemo živet!+ Porušimo trdnjavo, uničimo ta strah, meje sveta spremenimo v prah!+ Siamo tutti antifascisti!Širi naprej! Vsi na Prešerca!‪#‎RefugeesWelcome‬ ‪#‎ProtirasisticniPohod‬ ‪#‎Ljubljana‬Se vidimo na Prešercu ob 17.00!