Vizita za živali > Novice
18 ogledov

Zakaj ga je treba ubiti

Medved EPA
"Odločitev ni nikoli črno-bela in ni dovolj, da se ustrezno odločimo, ampak to storimo tudi ustrezno hitro," pravijo na Zavodu za gozdove.

Kot smo pisali, je bila v zvezi z napadom medveda na lovca aktivirana intervencijska ekipa z Zavoda za gozdove Slovenije, ki je po zbranih podatkih in ogledu na terenu izdala predlog za izdajo dovoljenja za izredni odstrel tega medveda. Končno odločitev skladno z zakonodajo sprejema Agencija RS za okolje (Arso).

Nas pa je zanimalo, zakaj je odstrel potreben in zakaj predstavlja ta medved večjo grožnjo kot ostali medvedi v gozdu.

Na Zavodu ocenjujejo, da je lovec medveda v gozdu presenetil. “Medved je odreagiral tako zaradi presenečenja, kot verjetno tudi zaradi branjenja hrane in osebo poškodoval, nato pa se umaknil v gozd,” pravijo.

Pojasnjujejo, da je treba ob pojavu napada medveda na človeka potrebno upoštevati vse okoliščine napada in se odločiti o ukrepih z vso mero previdnosti tako, da se minimalizira potencialne nove nevarnosti. “Odločitev ni nikoli črno-bela in ni dovolj, da se ustrezno odločimo, ampak to storimo tudi ustrezno hitro,” so dejali. Napad se je po njihovih besedah zgodil na območju Gorjancev, kjer je v poletnem času večje število pohodnikov, gobarjev in drugih obiskovalcev gozda.

Potencialno je ta medved bolj nevaren 

“Iz preventivnih razlogov smo se zato odločili, da v danem primeru podamo predlog za izdajo dovoljenja za izredni odstrel medveda, ki je lahko človeku potencialno bolj nevaren kot ostali medvedje, saj je človeka zaznal kot grožnjo in ga zato napadel,” so pojasnili.

Dodajajo, da je v Sloveniji vsako leto načrtovan redni odstrel določenega števila rjavih medvedov. “Izredni odstrel enega medveda na območju Gorjancev ne bo zvišal števila odvzetih medvedov v Sloveniji, saj bo zato sutrezno zmanjšana kvota rednega odvzema,” so zaključili. 

Komentarjev 7
  • Dušan Jakič 23:43 31.julij 2016.

    Matr, sami magistri ekologije tlele.

  • h3o 02:20 31.julij 2016.

    Koliko ljudi je ubil ta medved in koliko živali je ubil lovec?

  • jozicamurn 23:09 30.julij 2016.

    Hehe :) Ti dam plus, ampak samo da ti povem, takšni osebki ki so oh in sploh moralni in sočustvujejo z vsemi živalcami na koncu vabijo isisovce v hišo, ker so preveč naivni in ne razumejo realne situacije. Ponavadi so ...prikaži več to gejcki in pa lezbijke liberalni multikulturalisti, ki jim je vse srckano in vse "oh bogi".