Slovenija
26 ogledov

Zakaj Jankovič ne mobilizira kot Kangler

Protest v Ljubljani Saša Despot
Analitiki o tem, zakaj je Kanglerju uspelo proti sebi mobilizirati večjo množico kot Jankoviću. Makarovič: Dinamika protestov se umirja. Miheljak: Ljudje presojajo, da Janković ni na vrsti.

"Majhno število ljudi na ljubljanskem protestu pripisujem predvsem dejstvu, da se dinamika protestov na splošno umirja," pravi politični analitik Matej Makarović. "Čeprav so primerjave med Jankovićem in Kanglerjem vsekakor mogoče, pa je bilo v mobilizacijo za proteste proti Kanglerju že v izhodišču vloženo bistveno večje prizadevanje."

Začetek tam po njegovi oceni najbrž ni bil čisto spontan, ampak vsaj v določeni meri politično organiziran. "Res spontano je bilo nadaljevanje," pravi Makarović. "Kakšna stran na Facebooku sama po sebi še ni dovolj za sprožitev res množičnih protestov," komentira včerajšnjo nizko udeležbo na protestih pred Mestno hišo v Ljubljani, kjer se je zbralo borih sto protestnikov.

Maribor po njegovem prepričanju za zdaj ostaja nekaj posebnega: "Le tam je šlo za proteste, ki so bili jasno osredotočeni na določeno osebnost, medtem ko so bili vsi drugi številčnejši protesti usmerjeni bolj na široko: proti vladi, politiki na sploh, županom na sploh, sodnikom, sindikatom, elitam. " Za ponovitev tega razmere v Ljubljani, tako Makarović, trenutno niso zrele. "Mislim, da protestniške energije na splošno vsaj za zdaj nekoliko zmanjkuje."

Miheljak: Janković očitno ni na vrsti

Po oceni političnega analitika in komentatorja Bernarda Nežmaha so razlogi za to, da se proti Zoranu Jankoviću, ki se mu prav tako kot mariborskemu županu očita cela vrsta spornih poslov, kompleksni in jih ni mogoče opisati z nekaj besedami. "Gre za tisoče detajlov, povezanih z medijskim prikazom in samohvalo Jankoviča skozi medije, ki to ustvarja," pravi in poudarja, da bi bil za razlago dogajanja potreben daljši tekst. Vlado Miheljak pa na kratko pravi: "Očitno ljudje presojajo, da v tem trenutku ljubljanski župan ni tisti, ki je na vrsti." Prebivalci Ljubljane po njegovi oceni menijo, da sta trenutno prednost Janša in vlada.

V pohodu protestnikov 3. decembra po Ljubljani se je okoli pet tisoč protestnikov zbralo tudi pred ljubljansko mestno hišo in vpilo slogane proti ljubljanskemu županu, vendar je bila spričo nasilnih protestov v Mariboru pozornost javnosti takrat bolj usmerjena v štajersko prestolnico. Za 14. december je v Mariboru napovedna četrta mariborska vstaja, prav tako je za prihodnje dni napovedanih več protestov v Ljubljani in nekaterih drugih mestih.

Komentarjev 56
  • zdrej 15:54 04.januar 2013.

    Že mogoče da so zadolženi, vendar način na kakšnega je G. Janokovič v preteklosti deloval in po vsej verjetnosti deluje tudi dandanes ni vredu. Ne pogovarjamo se o drugih ampak Kangler-Jankovič. Obadva sta nekaj naredila za mesto, obadva sta mesta ...prikaži več zadolžila in oba imata nepravilnosti v svojih postopkih. Definiraj preko glave! Koliko-kratnik občinskega BDP je preko glave? In zakaj so zadolženi? A ljudje iz teh občin delajo neke projekte, ne plačujejo izvajalcem, in izvajalci lahko brez kančka dvoma pričakujejo, da tega ne bodo dobili plačano?

  • Drago Ivanović 18:38 16.december 2012.

    Vaši novinarji in novinarji tv medijev in ostalih tiskanih medijev razen politikusa so poročali neobjektivno in površno. Intervjeja z menoj, ki so ga posneli ni razen politikusa objavil nihče. Takšni so naši pisuni, ki smejo objaviti samo to kar jim ...prikaži več uredniki dovolijo. Ste se že kdaj uprli temu. Nikoli, ker nimate jajc sami HLAPCI z klopotci.

  • Milan Samide 23:55 14.december 2012.

    stožice NASEDLA NALOŽBA- narod naj zahteva plačilo od po ustavi določenem pravu26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega ...prikaži večavnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS.