Slovenija
17761 ogledov

Zakaj je dvig minimalne plače izvrstna novica za mnoge zaposlene?

par, denar, zapravljanje Profimedia
Mnogi so prepričani, da se jih dvig minimalne plače ne tiče, a se močno motijo. Številnim zaposlenim v Sloveniji bo zaradi dviga minimalne plače namreč v letu 2023 na transakcijski račun kapnilo več denarja.

Niste med prejemniki minimalne plače, ki jo je vlada za leto 2023 uradno dvignila v četrtek, in se sprašujete, kako ste z dvigom minimalne plače povezani? Razlog je zelo preprost. Za toliko, kot se je dvignila bruto minimalna plača, za toliko bo večji priliv v prihodnjem letu na vaš transakcijski račun, v kolikor ste med prejemniki minimalnega regresa za letni dopust.

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Slovenija Toliko višja bo minimalna plača. Kaj pa druge plače?

Gre za slabih 129 evrov, ki jih boste prejeli ob izplačilu minimalnega regresa. A le ob dejstvu, da vaš delodajalec izplačuje minimalni regres oz. manjši od 1203,36 evra. V kolikor ste v preteklosti že prejemali višji regres od novo določene minimalne plače (ta znaša 1203,36 evre bruto), potem dodatnega 128,93 evra, razen če se tako ne bo odločil vaš delodajalec, ne boste prejeli. 

Denar, evro, štetje denarja Slovenija Toliko ljudi po novem na minimalni plači

Kaj pravi Zakon o delovnih razmerjih glede regresa? Prva točka 131. člena pravi, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Spomnimo: regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.

Slabša novica ob dvigu minimalne plače prihaja za samostojne podjetnike, saj se bo zvišal znesek plačevanja prispevkov, tudi sicer pa bi povišanje minimalne plače lahko prineslo marsikatero novo podražitev v storitvenem sektorju in na trgovskih policah.

Komentarjev 11
  • Naklonsky 09:52 15.januar 2023.

    Dobra novica za bedake , levake in butasto rajo. Kar plešite od veselja! Marsikaj vam ni jasno.

  • Boschtjan Zupanchich 23:51 14.januar 2023.

    Predvsem pa je zelo slaba novica za delodajalce, in za gospodarstvo, ki bo samo še toliko bolj obremenjeno z že itak previsokimi davki.

  • LudvikK. 22:35 14.januar 2023.

    Čestitke avtorju članka M. G., da je našel prvo in do zdaj edino dobro novico za navadne smrtnike odkar je ta vlada. Se pa bojim, da je Mesec pozabil na to in bo poskrbel, da ne bomo dobili višjega regresa. ...prikaži več Sicer je preneumen, da bi se sam tega spomnil. Morda bo pa prebral ta članek ali pa mu bo kdo prišepnil.