Slovenija
94 ogledov

Zakaj, kako in za kakšno ceno se cepiti

40 evrov je cepljenje proti hepatitisu A (dva odmerka) dražje v Kopru glede na c Žurnal24 main
Poleti grozijo klopi, zdravniki beležijo več poškodb in potrebo po cepljenju proti tetanusu. Vsaj en mesec pred potovanjem preverite, katera cepljenja so nujna.

Med tremi na novo urejenimi botaničnimi vrtovi je tudi naravni vrt na Goričci v  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Proti čemu se poleti Slovenci najogosteje cepimo? "Poletje samo po sebi ni dejavnik, ki bi terjal dodatna cepljenja. Seveda recimo klopi zbadajo predvsem v poletnih mesecih, zato priporočamo cepljenje proti klopnemu meningitisu za vse, ki se spomladi in poleti gibljejo v gozdovih, vrtovih," nam odgovarja dr. Nena Kopčavar Guček iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Tudi zaščita proti tetanusu je pomembna, saj poleti opažamo porast števila poškodb in različnih ran.

V juliju so zabeležili povečano število okužb z virusom ošpic predvsem zaradi okužbe v tujini, ki so jo potem okuženi prinesli domov. V zadnjem tednu poročajo o enem novem primeru.

Posvet z zdravnikom 10-30 evrov

"Za vsa ostala cepljenja velja, da so odvisna od kraja, kamor potujemo," pojasnjuje Kopčavar Gučekova. Letos je v Evropi opažen porast obolenj z ošpicami, zato je "pametno preveriti svoj cepilni status in se zaščititi". Popotnik mora preveriti, katere bolezni se pojavljajo na ciljnem področju, kakšne so klimatske razmere, splošni higienski standard in dostopnost zdravstvene oskrbe. Pravočasno je treba poskrbeti za vsa cepljenja in pri malariji za zaščito z zdravili, zato Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) svetuje obisk ambulante za potnike vsaj en mesec prej. Individualni posvet z zdravnikom vas bo stal od 10 do 30 evrov.

Zdravi na pot in nazaj

S cepljenjem se najuspešneje zavarujemo proti nekaterim okužbam in nalezljivim boleznim, pravijo na IVZ. Cene se gibljejo od 30 za hepatitis B do 133 evrov za HPV za en odmerek cepiva, pri obojem pa potrebujemo tri v razmiku enega do šet mesecev. Proti rumeni mrzlici se cepimo z enim odmerkom za 38 evrov.

Proti malariji se borimo s tabletami lariam, malarone ali nivaquine, ki stanejo od osem do 55 evrov. Jemati jih jr treba jemati dva dni do en teden pred prihodom na območje z malarijo in nekaj dni oziroma tednov po odhodu.

Antimalariki za 55 evrov - da ali ne?

poplavljeno polje, tujina | Avtor: Reuters Reuters
Za malarijo lahko zbolimo kljub zaščiti z antimalariki, saj so nekateri sevi povzročitelja odporni na zdravila. Tablete povzročajo precej stranskih učinkov, "po drugi strani z okužbo tvegamo doživljenjsko stanje - nekatere okužbe niso ozdravljive in v pritajeni obliki vztrajajo celo življenje," opozarja zdravnica, "presojati je treba vsak primer posebej".

Tveganja za posamezno obolenje niso odvisna le od kraja, temveč tudi od odpornosti posameznika, sezone, epidemiološke situacije itd. Sicer seznam vseh bolezni po celinah in državah, način okužbe in opis bolezni najdete na spletni strani preventivne akcije Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana - Zdravi na pot in nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.