Slovenija
297 ogledov

Zakaj med spanjem izgubite skoraj liter vlage?

Postelja Profimedias
Kot kaže bo poletje vroče in dolgo. Slabo počutje, potenje, nemir in neudobje - četudi vas visoke temperature še niso zdelale, pravočasno pripravite svoje ležišče - idealna mikroklima je še kako pomembna za vaš dober spanec in počutje.

A na kakšen način ter kateri materiali so primerni za poletje?

Ne skrbite! Prava rešitev niti ni tako zahtevna in ne potrebujete večjih investicij. Med spanjem izgubimo v povprečju do 750 ml vlage, kar je približno vsebina stekleničke mineralne vode. Vlaga izhlapi skozi kožo kot plin in naše ležišče ga mora absorbirati, preden pride nazaj na vašo kožo, torej preden se začnete potiti. Znojenje povzroča, da se telo ohladi, vsaka sprememba telesne temperature pa bo povzročila, da se zbudite.

Kvalitetna ležišča imajo klimatsko-regulacijo z naravnimi materiali, ki vsebujejo naravno volno, organski bombaž, naravni latex in tudi klimatski modul.

Ti naravni materiali najprej absorbirajo, nato pa odvajajo vlago. V zvezi s tem so veliko boljša od ležišč, ki so večinoma sestavljena iz sintetičnih materialov, kot so poliestri in poliamidi.

Seveda sta enako pomembna tudi vzglavnik in odeja, ki naj bo iz 100 % bombaža.

Naravni latex, ki se ga izdeluje po posebnem postopku, ima zelo odprto strukturo por. To pomeni, da ima majhne, vertikalno zračne kanale, ki zagotavljajo izmenjavo zraka iz notranjosti ležišča. Vročina in kopičenje vlage se tako izogne in se ustvari optimalna mikroklima. Poleg večjega udobja, ki ga nudi tovrstni latex, preprečuje tudi razvoj plesni v notranjosti ležišča in vzglavnika.

Rezultat je sproščeno in zdravo spanje. Vendar pa se v poletnih mesecih lahko zgodi, da nam bo tudi ob skrbno izbranem ležišču vroče.

In kaj v primerih, ko ležišče ne nudi nikakršne zračnosti ali izolacije?

Možnosti je več, vendar še posebej izstopa zelo učinkovita rešitev, ki je poceni in enostavna. Ponujamo vam rešitev, s katero boste v vročih poletnih dneh neprekinjeno spali. Če je bila izbira ležišča ob nakupu napačna in vam je med spanjem vroče kljub pravi izbiri odeje, boste težavo odpravili z vgradnjo klimatskega modula.

To je možno pri vseh ležiščih, ki imajo snemljivo prevleko. Klimatski modul je posebej za vroče in vlažne pogoje izdelana mrežasta tridimenzionalna tkanina debeline 1,5 cm, ki jo sami položite na jedro žimnice pod prevleko. V primeru, ko nimate snemljive prevleke, se uporabi klimatski nadvložek, ki je še dodatno tekstilno nadgrajen.