Slovenija
232 ogledov

Zakaj mi zaračunajo, ko odidem drugam?

Tablica Profimedias
Uporabnik je prepričan, da zaračunavanje stroškov za prekinitev naročniškega razmerja pomeni omejitev možnosti proste izbire. Ministrstvo poudarja, da bi prepoved zaračunavanja tovrstnih stroškov pomenila omejevanje konkurence.

"Operaterji kar tekmujejo, kateri bo več zaračunal za prekinitev naročniškega razmerja, tudi brez vezave," je jezen uporabnik, ki ocenjuje, da predstavljajo tovrstni stroški omejevanje možnosti proste izbire oz. omejevanje konkurence. Zato na predlagam.vladi.si predlaga, da se tovrstno prakso bodisi prepove oz. stroške prekinitve razmerja približa dejanskim stroškom.

PREBERITE ŠE: 

Mobilna telefonija: Kolikos tane predčasno poplačilo aneksa

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, poudarjajo, da vsak posameznik lahko izbira med operaterji in se prostovoljno odloči, s katerim bo sklenil naročniško pogodbo.

Splošni in posebni pogoji

"S podpisom pogodbe se med naročnikom in operaterjem vzpostavi pogodbeno razmerje, ki je urejeno z naročniško pogodbo, morebitnimi aneksi, splošnimi pogoji poslovanja ter cenikom storitev," razlagajo pri ministrstvu. "Cene posamezne storitve, vključno s ceno za primer prekinitve pogodbenega razmerja, je v pristojnosti operaterja."

Splošni pogoji, ki jih določi operater, bodisi da so vsebovani v formalni pogodbi bodisi da se pogodba nanje sklicuje, dopolnjujejo posebne pogoje med pogodbenima strankama, morajo biti objavljeni na običajen način ter zavezujejo pogodbeno stranko.

Obvestilo 30 dni pred uveljavitvijo sprememb

Telefon in avto | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"O vsaki spremembi pogojev, določenih v naročniški pogodbi, morajo biti naročniki v 
skladu z zakonom o elektronskih komunikacijah obveščeni najmanj 30 dni pred predlagano uveljavitvijo sprememb," poudarjajo pri ministrstvu. "Pri tem morajo biti naročniki obveščeni, da imajo v istem roku pravico brez odpovednega roka, brez plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni odstopiti od naročniške pogodbe, če se s predlaganimi spremembami ne strinjajo."

Poleg tega morajo operaterji navesti vse informacije, vključno s ceno ali načinom zaračunavanja cene. V kolikor operater ne poda vseh informacij ali so le te neresnične in bi s tem zavajal ali utegnil zavajati povprečnega potrošnika s tem krši zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami. 

Omejevanje trga

"Kakršna koli prepoved zaračunavanja prekinitve poslovnega razmerja med dvema strankama bi lahko pomenila omejevanje trga z oblastnimi akti ali dejanji, kar pa je v nasprotju z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence," razlagajo pri ministrstvu. "Vlada, državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil ne smejo omejevati prostega nastopanja podjetij na trgu."

Dodajajo, da se za omejevanje prostega nastopanja podjetij na trgu štejejo splošni in posamični akti in dejanja, s katerimi se v nasprotju z ustavo in zakonom omejujejo svobodna menjava blaga in storitev, svoboden vstop na trg, svobodno nastopanje na trgu ali s katerimi se kako drugače preprečuje konkurenca.

Zato menijo, da predlog ni primeren za nadaljno obravnavo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • eosss 12:11 04.maj 2017.

    Meni pa je Telekom zaračunal 10 € "stroškov prekinitve naročniškega razmerja", ko sem prešel k drugemu operaterju... pa nisem imel nobenih aneksov ali vezav...

  • AnzeSmolej 06:46 04.maj 2017.

    meni je Telemach zaračunal prenos številke 5€, prekinitev pogodbe ca.12€ in sorazmerni del naročnine. Nisem imel nobenih aneksov aktivnih.

  • djdj 00:16 04.maj 2017.

    Stroški? Pri katerih operaterjih, lahko bolj podrobno? Edini strošek, ki sem ga imel pri prehodu od Telekoma k drugemu operaterju, je bila nova SIM kartica.