Slovenija
3182 ogledov

Zakaj moraš biti na bolniški ves čas doma

Roka v gipsu Profimedias
Zakaj mora biti nekdo, ki je na bolniški zaradi zlomljene roke, ves čas doma? Pod kakšnimi pogoji lahko gre v drug kraj?

"V odločbi o bolniški piše, da moraš biti ves čas doma. Ker imam zlomljeno roko, se ne morem obleči in si skuhati. Stokrat lažje bi okrevala, če bi šla za nekaj časa k hčerki, ki živi v drugem kraju. Pa tudi ko bom boljša, če moraš biti ves čas doma, postaneš še depresiven," meni bralka.

Da te ni doma, je najpogostejša kršitev 

V odločbah o nezmožnosti za delo, ki jih izda Zavod za zdravstveno zavarovanje, piše, da mora biti zavarovanec v času trajanja bolniške na domu, razen kadar gre na zdravniški pregled ali terapijo.

Da jih ni bilo doma, je tudi najpogostejša kršitev, ki jo nadzorniki ZZZS ugotovijo ob nadzorih ljudi na dolgotrajni bolniški. A zakaj nekdo, ki si je zlomil roko, ne bi smel na obisk ali sprehod, saj je to konec koncev tudi zdravo.

Osnovni namen: da si čimprej spet nazaj v službi

Roka v gipsu | Avtor: Profimedias Profimedias
Odsotnost z doma je možna, če ne vpliva negativno na potek zdravljenja oziroma če zdravnik to odredi ali dovoli, piše v odločbi.

"Namen navodila za ravnanje je v prispevanju k čimprejšnji povrnitvi zavarovančeve delovne zmožnosti in s tem vrnitve na delo. Pri zasledovanju tega namena je potrebno paziti, da so navodila o ravnanju sorazmerna zavarovančevemu zdravstvenemu stanju ter z njim povezanim potekom oziroma načinom zdravljenja in rehabilitacije. To pomeni, da lahko pristojni zdravnik zavarovancu odobri odsotnost z doma (torej mu da takšna navodila o ravnanju v času 'bolniškega staleža') le v primeru, ko odsotnost z doma ne vpliva negativno na potek zavarovančevega zdravljenja," pojasnjujejo na ZZZS.

Navodila pa morajo biti zapisana v zdravstvenem kartonu.

Za odhod iz kraja bivanja pa je vedno potrebna odobritev osebnega zdravnika. "Izrecne določbe, da je v času bolniškega staleža odhod izven kraja bivanja prepovedan, ni. Izbrani osebni zdravnik mora v vsakem konkretnem primeru dati ustrezna navodila oziroma glede na naravo bolezni in glede na dana navodila presoditi, ali bo potovanje in bivanje v drugem kraju negativno vplivalo na zavarovanko. Pomembno je tudi, da izbrani osebni zdravnik v zdravstvenem kartonu zavarovanke zapiše odobreni odhodi izven kraja prebivanja," pojasnujejo na ZZZS in dodajajo, da je namen zdravniških navodil, da se zagotovi čim hitrejše okrevanje in vrnitev na delovno mesto.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • asmas 20:19 19.februar 2016.

    obstajajo tudi taki.dr.Pogorilić iz Cerknice je eden izmed njih,hvala bogu da ni moj osebni zdravnik

  • asmas 20:16 19.februar 2016.

    moj nekdanji osebni zdravnik mi ni dovolil vpogleda v karton.Kratko malo sem šel k drugemu zdravniku in pri njem nimam težav.Res pa je da sem bil v zadnjih 25 letih vsega 3 mesece na bolniški-pa še to večina zaradi poškodbe pri delu

  • korisnik_13858 17:06 19.februar 2016.

    Poanta je v ozdravitvi, izboljšanju. Kar pomeni, da moraš, če lahko to samemu sebi omogočiš. Kjerkoli. Zakaj na primer ne bi mogel počivati kjer v toplih krajih? Kje boš ozdravel mora biti svobodna izbira in ne izbira zavarovalnice. Brez, da ...prikaži več bi to moral prijavljati komurkoli.