Slovenija
26 ogledov

Zakaj (ne) plačati 139 evrov več

Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Februarska podražitev elektrike bo marca, ko bodo prejeli račune za porabljeno elektriko, nemalo presenetila stranke Elektra Gorenjske in Elektra Maribor. Med osmimi ponudniki za isto količino elektrike tudi do 139 evrov razlike na leto.

Elektro Gorenjska in Elektro Maribor sta med osmimi dobavitelji elektrike za gospodinjstva s tem mesecem podražili energijo. Bralec iz Tržiča nas je še posebej opozoril na podražitev gorenjskega ponudnika, saj je nižjo tarifo v paketu Porabim kar rabim, ki ga oglašuje kot enega najugodnejših na trgu, podražil kar za 53 odstotkov, višjo pa za 16,76 odstotka.

Enotna tarifa je v tem paketu višja za 19,7 odstotka. Nič bolje se ne godi naročnikom osnovnega paketa, kjer je enotna tarifa dražja za skoraj 15 odstotkov, pri dvojni tarifi pa večja za 12,4 odstotka, manjša pa za 44,6 odstotka.

Manipulativno deset evrov na leto

Pri Elektru Maribor so ceno enotne tarife dvignil za skoraj 3,5 odstotka, pri dvojni tarifi pa večjo tarifo za 2,2 odstotka in manjše za 22,8 odstotka. Sporna pa je nova postavka na računu, saj bodo odjemalci po novem morali plačati še "manipulativni strošek", ki bo mesečno znašal 0,804 evra.

Prav navedena postavka pri Elektru Maribor je Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) spodbudila, da je dobavitelja prijavila tržnemu inšpektoratu, saj v zvezi opozarjajo, da ne gre za novo ali posebno storitev, ampak za del stroškov poslovanja, ki je bil v ceno zajet že doslej, zdaj pa se ga posebej zaračuna v letni višini skoraj 10 evrov.

Da letos zagotovo ne bodo podražili elektrike za gospodinjstva, obljublja le Elektro energija, hčerinska družba Elektra Ljubljana, ki pa je že med dražjimi ponudniki. Drugi distributerji možnosti podražitve ne izključujejo. Po 30. juniju, ko se izteče obljuba o nespremenjenih cenah, utegneta gospodinjstva po žepih bolj udariti tudi ponudnika Gen-I in Petrol, ki sta sicer trenutno med najcenejšimi.

Katerega izbrati

Vse več gospodinjstev se zaveda možnosti, da je mogoče ponudnika električne energije enostavno zamenjati. Lani je takšno možnost denimo izbralo že 33.500 gospodinjstev, leto prej pa le okoli 8.000. Zaradi napovedanih podražitev pa bo selitev gotovo še več, saj izračun na spletnem mestu Javne agencije RS za energijo razkriva, da so razlike med dobavitelji lahko zelo visoke.

Če bi danes ob predvideni letni porabi 2.175 kWh električne energije v nočni in prav toliko v dnevni tarifi ob obračunski moči 7 kW pri ponudniku Gen-I plačali 561,10 evra z vsemi vključenimi stroški, bi za isto količino pri Elektro Energija plačali kar 700,66 evrov. Pri slednjem sicer elektrika prihaja le iz obnovljivih virov, pri prvem pa je več kot polovico jedrske energije.

Komentarjev 4
  • ZasekaMož 22:22 04.februar 2012.

    pocenielektrika.si

  • Meri Pogacar 21:43 04.februar 2012.

    A mi lahko poveste kam naj se obrnem, glede te zamenjave , oz,drugega dobavitelja -sem na Elektro-Gorenjski narocnik.

  • Johnny Smarty 20:30 04.februar 2012.

    LJudje! Ni prav nobene logike, da ostanete pri teh oderuhih. Sam sem pred slabim letom presedlal na Petrol in glej ga glej: s konstantnih 89 eur sem začel pri Petrolu plačevati 65 eur. Nakar sem izkoristil vse popuste (zlate točke) ...prikaži več potem, ko sem pri njih tankal gorivo; zlate točke pa sem vnovčil tudi zato, da imam (pred mesecem dni sem aktiviral zadevo) sedaj dve leti nespremenjeno ceno elektrike !!!!!!! in na koncu vse točke , ki sem jih imel na računu sem zdaj izkoristil še za 19% (max. je bilo 20%) nižji račun za naslednjih šest mesecev. Enostavno ne morem verjeti, da je to sploh možno! Loto na kvadrat! Noro! PETROL - zakon!