Slovenija
306 ogledov

Zakaj plačujemo davek na davek

denar iz denarnice, denarnica, evri, evro Nik Rovan
Trošarina je neke vrste davek, potem pa nanjo država obračuna še DDV. Je to logično?

"Pri litru bencina plačam dobrih 51 centov trošarine, potem pa nanjo še 11 centov davka na dodano vrednost. Tu gre za dvojno obdavčitev, pri polnem 50-litrskem rezervoarju plačam pet evrov in pol davka na trošarino,« je opozoril bralec.

Bencinska črpalka | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na ministrstvu za finance pravijo, da je davek na dodano vrednost posredni davek, ki je usklajen na ravno EU. Davčna osnova, na katero se DDV obračuna, pa je v celotni EU "celotno plačilo za dobavljeno blago ali storitve, vključno s trošarinami in drugi davki, taksami, uvoznimi in drugimi dajatvami, razen DDV". Da bi DDV na trošarino ukinili, torej ne pride v poštev.

Kaj pa pri pivu?

Trošarina se poleg na goriva plačuje tudi na alkohol. Ali tudi pivovarna, ko državi plača trošarino, nanjo plača DDV?

"Pivovarna kot proizvajalec trošarinskih izdelkov je zavezana za obračun in plačilo trošarine za proizvedene trošarinske izdelke. Znesek trošarine je nato vključen v kalkulacijo prodajne cene pivovarne, DDV pa je obračunan na tako določeno prodajno ceno, ki poleg trošarin lahko vključuje še druge dajatve," so pojasnili na ministrstvu za finance.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • alibaba 13:31 05.maj 2016.

    vse kar je treba je da si zapomnimo te barabe,ker vedno pride čas ko bodo plačali.

  • miho 13:09 05.maj 2016.

    Zakaj pa na okoljske dajatve za odvajanje odpadnih voda (na računu za vodo) ni nabit še DDV? Prav piše na položnici, da se na to postavko DDV ne obračunava...

  • dimnikar 11:34 05.maj 2016.

    Kolega moj dragi brezglavi, oglej si raje kdo si je te trosarine izmislil, uzakonil in tudi dvigoval :)