Slovenija
1343 ogledov

Zakaj policija še ni govorila s Smodejem?

Dušan Smodej Zajem zaslona / TV Slovenija
Policija nadaljuje preiskovanje kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Pojasnjujejo, zakaj še niso obiskali umetnika Dušana Smodeja.

Policija nadaljuje preiskovanje kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Potem ko je umetnik Dušan Smodej za oddajo Tarča na TV Slovenija povedal, da ga policija ni obiskala, so na Policijski upravi Ljubljana za STA pojasnili, da preiskave prilagodijo specifičnim okoliščinam primera.

Na vprašanje STA, kako to, da če so anonimne prijave razlog za sum, na podlagi katerega se lahko opravi razgovor z domnevnim storilcem, ta še ni bil opravljen, so zapisali: "Razgovori se opravljajo v skladu s taktiko in metodiko preiskovanja kaznivega dejanja, izvajanje ukrepov in njihovo zaporedje pa je odvisno od specifičnih okoliščin oziroma od vsakega primera posebej."

Glede suma hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja so policisti in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana v sodelovanju s policisti in kriminalisti iz drugih policijskih uprav in Generalne policijske uprave opravili že več kot 60 razgovorov s posamezniki, ki bi lahko podali koristne informacije o tem.

Na podlagi razlogov za sum kaznivega dejanja so doslej zaznali manj kot deset primerov kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. V navedenih primerih so znane tako žrtve kot osumljenci teh dejanj.

Preiskava se vodi v skladu s kriminalistično taktiko preiskovanja kaznivih dejanj s ciljem raziskati vse primere v celoti, so zapisali na ljubljanski policijski upravi.

Preiskavo so sprožila anonimna pričevanja in medijska poročila o domnevnem spolnem nasilju Smodeja, ki vodi Fotopub.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Naklonsky 15:47 12.september 2022.

    Zakaj bi se pilicija ‘pogovarjala’ z ‘našimi’?

  • bdd536ec9b3386d2c4ee75e6eca84d4c76c24358 18:39 10.september 2022.

    Pri nas ulica in razni novinarji delajo inkvizicijo. Domneva nedolžnosti v Sloveniji ne velja? A bojo postopki proti ljudem, ki kršijo domnevo nedolžnosti. To res ni normalno v tem Slovenistanu.

  • popokatopetl 17:25 10.september 2022.

    Najbrž je glavni vzrok to, da proti njemu ni nobene konkretne direktne obtožbe. Na podlagi anonimnih prijav se posilstva pač ne da dokazat. Policija lahko kvečjemu prisluškuje.