Slovenija
7 ogledov

Zakaj so bili napovedani rdeči alarmi?

Snežni zamet Shutterstock
Pripravljali smo se na izredne razmere, a ...

Močni sunki vetra na Primorskem povzročajo zamete, odkrivajo strehe in celo podirajo daljnovode. Na Dolenjskem je zapadlo okoli 20 centimetrov snega. Takšne izredne razmere je pričakovala malodane vsa Slovenija. Več kot sto šol je odpovedalo pouk, ljudje so napovedali izostanke v službi zaradi izrednih razmer ...

Radar | Avtor: Arso Arso
A ciklon se je pomaknil nekoliko južneje, meteorolog Andrej Velkavrh iz agencije za okolje pravi, da je bila napoved za jug in jugovzhod pravilna, drugod pa bo padavin manj ali pa jih skorajda ne bo, bo pa vetrovno. "Smo na robu ciklonskega območja in zato je takšna padavinska razlika med južnim in severnim delom Slovenije. V Beli krajni in na Dolenjskem je tako, kot bi bilo drugod po Sloveniji, če bi snežilo."

Rdeči alarm je bil razglašen zaradi vetra

Rdeči alarm pa ni bil razglašen zaradi snega, ampak zaradi vetra. "Na začetku je bil res tudi zaradi snega, a smo ga že v sredo umaknili," še pravi Velkavrh, ki dodaja, da tudi rdeči alarm - ukrepajte - ki so ga danes ponovno razglasili za Dolenjsko, ne velja samo zaradi količine snega, ampak tudi vetra: "Zaradi kombinacije vetra in snega."

Komentarjev 5
  • macola 13:42 06.februar 2015.

    Ja res....kva bi mediji delal, če POZIMI nebi padal sneg??? Tri dni po vseh medijih samo o vremenu....zdaj pa še tri dni, zakaj ni bilo tako kot je bilo napovedano...bedaki! Pol se bo pa najdlo še par Butalcev in sklicalo ...prikaži več izredno sejo v parlamentu in iskalo krivce za nastalo gospodarsko škodo....ker POZIMI pada/ne pada sneg!

  • zdrej 12:59 06.februar 2015.

    Ne bit jezni. Na žalost spoznamo + in minuse določenega sistema. Bodo naslednjič bolj previdni. Vsekakor pa so novinarji s svojim načinom poročanja še malo spotencirali zadevo. Razumem tudi strah odgovornih na DARS-u. Lani je padalo po njih zaradi ...prikaži več slabe organizacije, ko se je to zgodilo, letos bo padalo po njih, ker so preveč potencirali. Če bodo stvar dobro zanalizirali, bo pa drugo leto tako, kot mora biti. Po moje bodo spoznali, da pri zapiranju rabijo neko dinamičnost.

  • Pepe007 12:14 06.februar 2015.

    Kdaj točno je pozimi v Sloveniji po nižini kdo umrl ob sneženju, preden so začeli z "rdečimi" alarmi in bi ga "rdeči" alarm rešil? Ali je bil razglašen kak alarm, ko je bil na primorski avtocesti lani nalet 50 ...prikaži več vozil?Praviloma je prometnih nesreč v zimskih razmerah več, poškodbe pa so lažje zaradi nižjih hitrosti.Če vse zaprejo ne pomeni, da zastojev ni. Pomeni samo, da je zastoj nekje drugje.