Slovenija
21 ogledov

Zakaj so učbeniki dragi?

Sedanji model po mnenju odbora Slovenijo uvršča ob bok nerazvitim državam. (Foto Žurnal24 main
Odbor za učbenike pri GZS predlaga širšo javno razpravo o novem sistemu oskrbe z učbeniki ter o ukinitvi potrjevanja učbenikov.
Več o predlogu Odbora za učbenike in razlogih ministrstva za njihovo zavrnitev preberite v članku Brezplačnih učbenikov ne bo.

"Prepričani smo, da je v Sloveniji možno uvesti sistem, ki bo učencem zagotavljal kakovostne učbenike in bo finančno ugodnejši za starše," pravijo v Odboru za učbenike pri Gospodarski zbornici Slovenije. "To kažejo primeri dobrih praks v številnih evropskih državah."

Obstoječi sistem učbeniških skladov in spremembe, ki jih je sprejelo ministrstvo za šolstvo, po njihovi oceni dražijo učbenike ter znižujejo kakovost učne snovi, zato predlagajo širšo javno razpravo o predlogu, ki so ga sami posredovali ministrstvu, a je bil zavrnjen.

 

Po njem bi v treh do šestih letih prešli na sistem, ki bi bil za starše brezplačen, ali pa bi upošteval delno participacijo, od 15 do 30 odstotkov. "S tem bi vsakemu šoloobveznemu otroku priskrbeli v celoti nova in nepopisana učna gradiva, staršem pa vzeli veliko breme s pleč," poudarjajo.

 

Na odboru ocenjujejo, da bi se učbeniki na enoto izdelka pocenili za 40 do 50 odstotkov, strošek za sistem brez participacije staršev, kot ga predlaga odbor, pa bi ob polni uveljavitvi državo stal do 22 milijonov evrov ali 1,7 odstotka proračuna ministrstva za šolstvo. Ministrstvu se model zdi neugoden za izvedbo in finančno nesprejemljiv, saj bi tudi v primeru, da bi uvedli kombinirani sistem, državo stal deset milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.