Slovenija
13 ogledov

Zakaj Vatikan ne pomaga mariborski nadškofiji?

Vatikan Shutterstock
Mariborska nadškofija se bo morala znajti sama, Sveti sedež ji finančno ne more pomagati, odgovorni pa naj odgovarjajo, se je glasil prvi komentar Vatikana iz ust apostolskega nuncija v Sloveniji Juliusza Janusza, ko je predal imenovanje novega koprskega škofa Jurija Bizjaka.

Potem ko je uradni predstavnik Vatikana zanikal, da bi pomagal mariborski nadškofiji, ki je globoko v finančnih težavah, so se odzvali v Društvu Mali delničarji Slovenije, kjer ocenjujejo, da je izjava "povsem nedopustna". Navajajo, da je Vatikan kot država v preteklosti prek svojih bank že pomagal drugim finančnim ustanovam in subjektom v podobnih težavah.

Viški denarja gredo v Vatikan, zakaj noče pomagati?

"Torej, če je Vatikan lahko v preteklosti pomagal 'svojim' zadolženim finančnim ustanovam, se upravičeno sprašujemo, zakaj tega noče storiti tudi danes v primeru prezadolženih finančnih ustanov mariborske nadškofije," se sprašujejo v društvu.

"Če se viški denarja plasirajo v Vatikan, kot je pred dvemi tedni povedal nek duhovnik v zamejstvu, je pričakovati tudi obratno pot, torej da se pomaga, takrat kot je treba," je za Žurnal24.si pojasnil predsednik društva Rajko Stankovič, ki ima pri tem v mislih predvsem "populacijo delničarjev".

Zmotil jih je tudi stavek nuncija, ki je "prvič na glas priznal, da če se nekaj na hitro pridobi, je način pridobitve sporen", je še povedal Stankovič in dodal, da so sicer odpoklicali le dva škofa, ki sta tako prevzela moralno odgovornost. "Mislim, da bi morali pogledati tudi pri upravljalcih in nadzornikih," je opozoril.

Spomnimo ...

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz je sicer v soboto v Kopru sporočil, da je papež Benedikt XVI. sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa Metoda Piriha ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega pomožnega koprskega škofa Jurija Bizjaka.

Ob dogodku je povedal tudi, da se bo mariborska nadškofija morala znajti sama v svojih finančnih težavah, odgovorni pa naj odgovarjajo. Kot je poročala Pop TV, je to po skoraj letu in pol od izbruha afere prvi komentar uradnega Vatikana. Odločitev Vatikana ne spremeni niti dejstvo, da lahko zaradi prezadolženosti mariborska nadškofija ostane tudi brez kakšne cerkve. Janusz sicer meni, da do zaplembe cerkva ne bo prišlo, ne izključuje pa zaplembe drugih nadškofijskih nepremičnin.

Sveti sedež je sicer edini, ki lahko zahteva umik škofov, a po umiku nekdanjega nadškofa Franca Krambergerja drugih menjav zaradi finančnega zloma ne bo, je še poročala televizija.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 20:22 27.maj 2012.

    Tale vaš portal tako šteka , da komentarji odhajajo na druge članke in ne na tiste , katerim so namenjeni. Dejte se no mal zresniti in nabavte take računalničarje , da bo portal dela, ne pa ko glasuješ ta ZAŠTEKA ...prikaži več !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  • Žurnalček 19:47 27.maj 2012.

    Na vse izhode iz države proti Mađarski in Štajerskemu delu Avstrije POSTAVITI POLICAJE , ki bodo na izhodu iz države kontrolirali in od vseh zahtevali potrdilo o plačani cestnini od meje do naslovnika pošiljke. Kazen 1000 € takoj ali zaplemba ...prikaži več tovornjaka , za vse ki potrdil nimajo , dokler se kazen ne plača in to brez 50% popusta. Evo državi izredne prihodke. No saj dolgo ne bo trajalo , ker bodo uvideli , da nismo ciganska država kot oni !