Slovenija
3653 ogledov

Zaklali več kot 1000 kokoši, izredne razmere v radiju 10 km

Kokoši Žurnal24 main
Primer ptičje gripe na Gorenjskem je botroval številnim ukrepom.

V petek so potrdili ptičjo gripo pri perutnini v prosti reji na območju občine Cerklje na Gorenjskem. Izvedli so nujne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, pristojne državne institucije so določile tudi območje z omejitvami in preventivne ukrepe, ki se izvajajo na tem območju.

"Veterinarji so opravili pregled rej v zaščitnem trikilometrskem pasu okrog žarišča. Na ogroženem območju, ki obsega desetkilometrski pas okrog žarišča, pa pregledi še potekajo," je na posebej za ta namen sklicani tiskovni konferenci dejal direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan.

"Rejec je sam sporočil, da je opazil klinične znake bolezni in je obvestil naš območni urad," je pojasnil Podpečan (na spodnji fotografiji).

"Epidemiološki urad je odredil, naj se vse kokoši v sklopu gospodarskega objekta usmrtijo in neškodljivo odstranijo. Odstranili so se tudi vsi proizvodi in vsa oprema, ki je bila v stiku z bolnimi živalmi in bi lahko postala vir prenosa," je dejal Podpečan in povedal, da so usmrtili 1053 kokoši. "Škoda bo povrnjena rejcu iz sredstev Republike Slovenije in tudi Evropske unije," je razkril. Ocene škode še niso naredili.

V bližini veliko drugih rejcev

Branko Podpečan | Avtor: PrtSc PrtSc

V trikilometrskem pasu okrog reje, kjer so našli virus, je 68 uradnih rejcev perutnine, v desetkilometrskem pasu pa kar 336. V tem pasu so rejci sedaj podvrženi preventivnim ukrepom. Po opravljenih pregledih v trikilometrskem pasu niso našli novih primerov ptičje gripe, tudi pri prvih pregledih v desetkilometrskem pasu niso odkrili novega primera.

"Treba je preprečiti stik ptic v reji z divjimi pticami, to je ključno. Krmo in vodo lahko rejci živalim dajejo le v zaprtih prostorih, izpust živali mora biti na prostoru, ki je zamejen z mrežo in pokrit," je preventivne ukrepe navedel Podpečan. Na tem območju je prepovedano tudi krmljenje divjih ptic, velja začasna prepoved organizacije sejmov in razstav ptic. Kazen za kršitelje pa znaša pičlih 125 evrov.

Na prizadetem posestvu so v soboto uničili proizvode, torej jajca. Podpečan je poudaril, da se z jajci ljudje ne morejo okužiti, lahko pa so vir prenosa okužbe na živali. 

"Klinični znaki bolezni so bili zelo izraziti, kar pomeni, da je sev virusa močno patogen za perutnino," je še dodal Podpečan in vse pozval k spoštovanju ukrepov.

Komentarjev 5
  • Avatar NickMason
    NickMason 06:55 28.februar 2023.

    Pri baterijski reji bi bilo vse lažje

  • munja 18:19 27.februar 2023.

    Perutnina je nekomu huda konkurenca, zato jo je potrebno malo zmanjšat?!

  • bobubob 18:13 27.februar 2023.

    Cene hrane se višajo - seveda le zaradi pomanjkanja orožja v Ukrajini. Bo treba poslat tja še kakega pilatusa, sicer nam grozi prijateljski potres.