Slovenija
0 ogledov

Zaključuje se predčasno glasovanje

Volišča bodo odprta od danes, 16.9., do četrtka med 9. in 17. uro. Žurnal24 main
Za drugi krog predsedniških volitev bodo volivke in volivci le še danes lahko oddali svoj glas na predčasnem glasovanju.

Volivke in volivci bodo na upravnih enotah, kjer so sedeži okrajnih volilnih komisij, le še danes lahko oddali svoj glas na predčasnem glasovanju za drugi krog predsedniških volitev in zakonodajni referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Glasovati bo možno med 9. in 17. uro.

Predčasno glasovanje, ki se je začelo v torek, je sicer namenjeno tistim volivcem, ki bodo v nedeljo, na dan drugega kroga volitev in referenduma, odsotni iz kraja stalnega bivališča. Volilni odbori bodo volilne skrinjice zapečatili, odprli pa jih bodo šele v nedeljo. Izidi predčasnega glasovanja bodo prvi rezultati, ki bodo objavljeni v nedeljo po zaprtju volišč ob 19. uri.

Z današnjim dnem se izteče tudi rok za vložitev zahteve za posebne oblike glasovanja, ki jih dopušča zakonodaja. Gre za glasovanje na domu pred t. i. letečim volilnim odborom, namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, glasovanje na posebnem volišču za invalide ter glasovanju zunaj domačega kraja na posebnih voliščih z oznako "970 omnia".

V petek bo sicer sklepni dan kampanje pred drugim krogom volitev predsednika republike ter referendumom o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic.

Uradni izid drugega kroga volitev, v katerem se bosta pomerila Lojze Peterle in Danilo Türk, kandidata, ki sta v prvem krogu 21. oktobra prejela največ glasov volivk in volivcev, kot tudi uradnega zmagovalca bo mogoče razglasiti šele, ko bodo preštete tudi glasovnice volivcev iz tujine, poslane v Slovenijo po pošti. Za volilni izid se bodo upoštevale vse tiste glasovnice, ki bodo prispele do 19. novembra. Za drugi krog predsedniških volitev je bilo v tujino poslanih skupno 43.079 volilnih gradiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.