Slovenija
69 ogledov

Zakon, ki ga predlaga Möderndorfer ne bo vključeval posvojitev

Jani Moderndorfer, Möderndorfer Saša Despot
Po padcu novele zakona o zakonski zvezi na nedeljskem referendumu je nepovezani poslanec Jani Möderndorfer v državni zbor že vložil predlog novega zakona o partnerski zvezi, ki se ne dotika posvojitev, zvezo dveh pa opredeljuje kot partnersko zvezo.

Predlog zakona o partnerski zvezi se ne dotika področij, zaradi katerih je na referendumu padla novela zakona o zakonski zvezi, je danes pojasnil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer:  ne vsebuje možnosti posvojitve s strani istospolnih parov. Zakonska zveza bi se spremenila v partnersko zvezo. Ta bi bila sklenjena kot klasična poroka, pojasnjuje poslanec, zakonec pa bi imel s sklenitvijo enake obveznosti in dolžnosti do partnerja, ki jih bi imel ob sklenitvi zakonske zveze. Zakon ne vključuje vprašanja zdravljenja neplodnosti z biomedicinsko pomočjo. 

"S tem je zadoščeno vsem trem vprašanjem zaradi katerih je bil zakon v nedeljo na referendumu zavrnjen," pravi Möderndorfer.

Star zakon z novim imenom

Da bo vložil zakon se je odločil v nedeljo, potem ko so bili znani rezultati referenduma, je pojasnjuje. "Že zdavnaj je napočil čas, da se te stvari uredijo. A v Sloveniji očitno še nismo pripravljeni urejati to vprašanje na način, kot je bilo v predlogu novele."

Osnutek zakona je bil pripravljen v času, ko je vlado vodila Alenka Bratušek,  v začetku leta je bil že v vladni obravnavi, spremenjena sta le ime zakona in obrazložitev.

"Primcu sem vzel veter iz jader"

Aleš Primc  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nepovezani poslanec Möderndorfer je z vložitvijo predloga novega zakona o partnerski zvezi s katerim bi uredili pravice istospolnih parov, prehitel sovodjo koalicije "Za otroke gre!" Aleša Primca. Ta je po nedeljski zmagi napovedal, da bodo v enem mesecu pripravili predlog zakona, s katerim bi uredili socialne zadeve za istospolno usmerjene partnerje. Primc je takrat sporočil tudi, da bo dejavnosti, ki jo je doslej 15 let opravljal v civilni družbi, nadaljeval v politiki, ne izključuje niti ustanovitve stranke.

"Perverzno bi bilo, da to vprašanje ureja nekdo, ki se je boril proti izenačitvi pravic," pravi Möderndorfer, ki meni, da vprašanje pravic ne sme biti predmet nabiranja političnih točk. "Vzel sem mu veter iz jader."

Aleš Primc je po njegovih besedah "zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo in vključitev v politiko".

Nov zakon prej kot v enem letu?

Državni zbor sicer leto dni po tem, ko je bil zakon na referendumu zavrnjen, ne sme sprejeti zakona, ki je vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev. "A to ne pomeni, da država za eno leto ne sme več reševati tega vprašanja," pravi Möderndorfer.  Prepričan je, da lahko z zakonom, ki nosi drugo ime in ki ureja vprašanja, ki niso bila sporna na referendumu, to področje uredimo prej kot v enem letu, je pojasnil. 

Komentarjev 27
  • Ferluci 12:53 23.december 2015.

    Saj si dobro napisal, pač pa vseeno bi bilo bolje, da bi namesto 'svaka..' napisal VSA ČAST' ali po slovensko 'KLOBUK DOL..'. Pa ne zameri...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:49 23.december 2015.

    "Perverzno bi bilo, da to vprašanje ureja nekdo, ki se je boril proti izenačitvi pravic," pravi Möderndorfer,To se strinjam. Verjetno bi se moralo počakat da eno leto mine ampak glede na to da je Primc sam kot glavni povzročitelj ...prikaži več referenduma želel napisat zakon "za dobrobit homoseksualnim parom" verjetno tle ni napak? Če je res iskreno g. Primc hotel dobro homoseksualnim parom Janijev zakon ne bo dal ustavnemu sodišču presodit zaradi nečakanja enega leta. V bistvu ga je Jani dobil v šah in v vsakem primeru bo Primc moral potegnit slabo odločitev: 1. ne naredi nič in pogoltne odločitev Janija, s tem pa nekako pusti na cedilu vse tiste ki so bili proti homoseksualnim porokam. 2. da zakon v ustavno presojo ker še ni minilo eno leto od zavrnitvenega refrenduma in s tem pokaže da mu ni šlo samo za otroke ampak nekaj drugega.V vsakem primeru ne more več zaigrat da je "good guy".

  • Pepe007 10:10 23.december 2015.

    Kot bi tat šel v popravek zakona, da tatvina ni več prekršek. Ali se je učil pri Berlusconiju?