Slovenija
37 ogledov

Zakon o pogrebniški dejavnosti: "Pustite jim dostojno slovo"

Krsta iStockphoto
Zakon o pogrebih in pokopališčih daje pogrebe na prosti trg. ZPS zato poslance poziva, naj preprečijo trgovanje s trupli in pomislijo na svojce.

"Od svojcev pokojnika, ki se znajdejo v težkem čustvenem položaju, je neracionalno pričakovati, da bodo neposredno v dneh po smrti bližnjega izvedli podrobno raziskavo in primerjavo ponudbe na trgu in izbirali glede na ceno, obseg in vsebino storitev," opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki poslance poziva, da glasujejo proti Zakonu o pokopališki in pogrebni dejavnosti.

Gre za zakon, ki so ga v državnem zboru sprejeli že julija, vendar so državni svetniki izglasovali veto, zato bodo poslanci ponovno odločali o njem in to že najverjetneje na torkovi seji.

Grob | Avtor: Profimedias Profimedias

Zasebniki v boj za trupla

Nova vlada pokopališke dejavnosti prepušča trgu, kar pomeni, da bodo svojci po novem lahko izbirali pokojnikov prevoz, upepelitev, pripravo in izvedbo pogreba ...

V pristojnosti občin, torej javnih služb, ostajajo le še 24 dežurna služba ter urejanje in upravljanje pokopališč.


Občine in komunalna podjetja novemu zakonu že ves čas močno nasprotujejo, saj menijo, da prinaša višje pogrebne stroške, slabše vzdrževanje pokopališč, slabši nadzor nad dejavnostjo ter slabši standard pokopališč.

S pozivom poslancem se jim pridružuje še ZPS, ki meni, da tak zakon nikakor ni v korist potrošniku. "Menimo, da mora obstajati osnovna storitev, ki bi bila dostopna vsem potrošnikom in bi jim tako omogočila dostojno slovo od svojcev, ne glede na globino žepa," je zapisala predsednica ZPS Breda Kutin, ki meni, da je sprostitev tovrstnega trga v neskladju z odločbami ustavnega sodišča, "ki je odločilo, da se pogrebna in pokopališka dejavnost zaradi pietetnih, zdravstvenih in sanitarno higienskih razlogov ne sme izvajati na prostem trgu".

Izkoriščanje ranljivih

"Takšen pristop na široko odpira vrata možnosti izkoriščanja neugodne situacije potrošnikov z namenom kovanja dobička, čemur ostro nasprotujemo," še opozarja ZPS, kjer prav tako napovedujejo zvišanje cen storitev.

Žale | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Strošek pogreba za svojce nikakor ni zanemarljiv, posebej z vidika, da pogrebnine in posmrtnine, ki so vsaj delno omilile finančne posledice smrti bližnjega, od leta 2014 naprej pripadajo le še tistim, ki so pod pragom revščine. Na tem področju gre za močno izražen javni interes, da storitve zagotavljajo regulirano in da so dostopne vsem pod primerljivimi pogoji," so zapisali in dodali, da bi morala država predpisati osnovno storitev, "ki jo morajo v enakem obsegu in po enaki ceni zagotavljati vsi izvajalci pogrebne in pokopališke dejavnosti, za kakršnekoli dodatne ali nadstandardne storitve pa nuditi možnost izbire".

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Aleta 09:44 20.september 2016.

    Točno tako. Prav si napisal. Mi smo imeli lansko leto smrt v družini in ti popolnoma pritrdim. Prišlo bi nas sigurno ceneje, če bi sami izbrali pogrebno službo. Pa je nismo smeli. Strošek je bil, ko smo vse sešteli v ...prikaži več vezi s pogrebom (narediti smo morali tudi nov spomenik, ker groba še nismo imeli...) skoraj 4000 EUR. Čista resnica.

  • Johnny13a 08:56 20.september 2016.

    Koliko si pa ti star? Ker storitve se že sedaj zaračunavajo in ravno ta podjetja imajo največje dobičke, torej so cene že sedaj navite?

  • maresem 08:32 20.september 2016.

    Požrešni krokarji si že manejo roke, da bodo služili na žalujočih. Upam, da jim ne uspe. Sicer pa na to butalsko državo - vlado ni za računati.