Slovenija
44343 ogledov

Znano, kdaj bomo začeli uporabljati bone

Hoteli LifeClass Portorož Hoteli LifeClass Portorož
Pomebna novost, ki bo bistveno vplivala na koriščenje bonov.

Kot smo poročali, so poslanci včeraj sprejeli Zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19, ki je podlaga za turistične bone 2021. Odrasli bodo sprejeli 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov.

Pričetek uporabe bonov 15. julij 

Predlog zakona predvideva, da bodo boni na voljo naslednji dan po objavi zakona v Uradnem listu.  Vlada mora sprejeti še uredbo, ki jo pripravi ministrstvo za gospodarstvo in turizem (MGRT), ki mora biti nato objavljena še v uradnem listu. Na MGRT obljubljajo, da bodo pripravo izvedbene uredbe začeli nemudoma.
"Zakon bo stopil v veljavo prvi dan po objavi v Uradnem listu. Da pa bomo državljani lahko bone dejansko unovčili, mora FURS pripraviti še pravila uporabe bonov, zato je okvirni predviden datum za pričetek uporabe bonov 15. julij. Tehničnih težav ne pričakujemo, saj imamo izkušnje z lanskoletnimi boni," so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. 

"Takoj, ko bosta zakon in uredba uveljavljena, bo bone možno koristiti," pravi Stojan Glavač iz Fursa. Furs bo povračila za sredstva unovčenih bonov, izvedel v največ 30 dneh.  

Lani smo turistične bone v vrednosti 200 evrov za odrasle in 50 za mladoletne, prejeli mesec dni prej, 19.6. 2020.

Precej širši nabor možnosti koriščenja bonov

Letos bomo namreč bone lahko koristili precej širše kot lani. Možno jih bo unovčiti v ribištvu, v knjigarnah, na smučiščih, gostinsko nastanitvenih dejavnostih, pri najemu lahkih motornih vozil, športne opreme, vodnih plovil, pri potovalnih agencijah, na razstavah, sejmih, v izobraževanju oziroma izpopolnjevanju na področju športa in rekreacije ter kulture in umetnosti, pri umetniško uprizoritvah, v fitnes centrih, zabaviščnih parkih ter na turističnih kmetijah. 

Ponudnik storitve lahko določi najnižji možni znesek

Pomembna novost je, da ponudnik storitve lahko določi najnižji možni znesek za koriščenje bona za posamezno opravljeno storitev. Upravičenec lahko svoj bon izkoristi tudi v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih storitev. Bon se sicer ne šteje v dohodnino in ni upoštevan pri pogojih za sprejem socialnih pomoči. 

Prenosljivi pod enakimi pogoji kot lani

Novi turistični boni 2021 bodo prenosljivi pod enakimi pogoji kot lanskoletni boni. Prenos novih turističnih bonov bo tako mogoč na sorodnike v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), prav tako je prenosljiv med zakonci in zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi (zveza dveh istospolnih partnerjev) ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. 

Storitev ne sme biti dražja

V primeru plačila storitve z bonom ponudnik storitve za istovrstno storitev upravičencu ne sme zaračunavati višje cene, kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi. Prav tako niso dovoljene posebne, ločene ponudbe paketov z boni, temveč se morajo boni obravnavati kot plačilno sredstev za storitve po običajnem ceniku ponudnika storitev. 

Novi turistični boni odo veljali do konca leta 2021. Vlada lahko veljavnost podaljša za pol leta, kar pomeni do sredine leta 2022.

 

Komentarjev 12
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:35 08.julij 2021.

    Zdaj ko nas bodo spet zaprli nam bodo pa bone delili. Zakaj že? Da nas bo grela misel na naslednje poletje, ko bomo imeli še 100 eur v dobrem? Ma v ri nas se piše vlada, korona, pa še kdo.

  • Avatar erof
    erof 13:42 08.julij 2021.

    NOČNI KLUB TUDI VELJAJO ....

  • miho 13:23 08.julij 2021.

    Lahko bi zahtevali kakšen copay (doplačilo), to pa zato, da se prepreči tisto, kar so romi lani počeli ...