Slovenija
41 ogledov

Zakonsko bi odredili pregled upnikov

Igor Bavčar Saša Despot
Kaznovanje. Država izbira sankcije tistim, ki svoje hiše nezakonito varujejo.

Predvidoma čez dober mesec bo vlada odločala o tem, kako bo odkrila in kaznovala goljufive posameznike, ki v zadnjem letu velikokrat poskušajo z zlorabami – vpisi lažnega zemljiškega dolga na premoženje – zavarovati nepremičnine in drugo premoženje pred svojimi upniki.

Država je za

Država se nagiba k temu, da bi možnost vpisa zemljiškega dolga preprosto ukinila. "Dejstvo je namreč, da se institut zemljiškega dolga v zadnjem obdobju uporablja v nasprotju z njegovim poslovnim namenom in predstavlja zgolj institut, s katerim si posamezniki želijo zavarovati premoženje oziroma otežiti postopek izvršbe in poplačilo svojih upnikov," pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje (MP), kjer zadnje mesece intenzivno iščejo rešitve za preprečevanje in kaznovanje zlorab. Ukinitev zemljiškega dolga so namreč pred dnevi z lastnim predlogom potrebnih sprememb zakonodaje že predlagali v vladni Državljanski listi. "Z ukinitvijo samega instituta pa seveda ni rešena težava, ki se glede že ustanovljenih zemljiških dolgov pojavlja v praksi. Upniki in drugi, ki izkažejo pravni interes, imajo že po veljavni ureditvi možnost vložiti zoper fiktivno ustanovljene zemljiške dolgove ustrezne tožbe in ustrezajoče začasne odredbe ter ustrezna pravna sredstva v že začetem izvršilnem postopku," poudarjajo na MP.

Pregledali bi jih

Kljub temu pa si namerava država neuradno še zakonsko urediti možnost, da bi pristojna sodišča lahko po potrebi sama preverila, ali res, koliko in komu dolguje posameznik, ki zaradi domnevnega dolga zavaruje premoženje in domnevnemu upniku zato izroči zemljiško pismo kot zavezo, da bo dolg res poravnal z zavarovanim premoženjem.

Komentarjev 3
  • erikkk 17:24 02.september 2013.

    Ukinitev zemljiškega dolga je nabolj pametna poteza ...

  • Avatar čavez
    čavez 10:00 02.september 2013.

    Bandi lopovski pobrat vse do sedmega kolena, pa vse v kamnolom do smrti.

  • dragec 09:24 02.september 2013.

    Ta bagra osamosvojitvena. saj brat mu je ista bagra (pri PATRIJI )