Slovenija
7584 ogledov

Škoda večja kot po katastrofalnih poplavah pred sedmimi leti

posledice neurja vuzenica
1/4
PGD Vuzenica
Sobotno neurje je najbolj prizadelo območje občin Muta in Vuzenica, kjer nadaljujejo z odpravljanjem posledic, v prihodnjih dneh pa bodo začeli tudi ocenjevati škodo.

V Vuzenici so v četrtek zaključili delno prenovo vrtca, med drugim so uredili talno ogrevanje in prenovili talne površine, v soboto pa je vse prostore vrtca zalila meteorna voda z muljem, je povedal vuzeniški župan Franjo Golob. Zaposlene v vrtcu so že v soboto začele odpravljati posledice, s čiščenjem danes nadaljujejo, varstvo za otroke pa bodo glede na pogovore z vodstvom šole v ponedeljek in torek uredili v prostorih bližnje šole, je dodal župan.

Škodo bodo na območju vuzeniške občine začeli ocenjevati šele v prihodnjih dneh, bo pa ta po prvih podatkih in ocenah zagotovo večja, kot jo je povzročilo katastrofalno poplavljanje reke Drave novembra 2012, je ocenil župan. Tokratna ujma je namreč zalila večje število hiš, poškodovano je bilo širše območje občine, veliko je škode na cestni infrastrukturi, sprožilo se je več plazov.

Na terenu so tako tudi danes ekipe gasilcev, predstavniki civilne zaščite, delavci gradbenih podjetij in prostovoljci, ki odpravljajo posledice ujme, ki je najbolj prizadela območje centra in vzhodnega dela Vuzenice ter območje Sv. Vida. Po podatkih centra za obveščanje so meteorne vode na območju Vuzenice ogrožale več kot 40 stanovanjskih objektov.

Glavna cesta proti Sv. Vidu je danes po podatkih župana delno že odprta, še vedno pa je zaprta koroška železniška proga, saj je zasulo tudi železniške tire na območju vuzeniške občine.

Iz ene od najbolj ogroženih hiš izselili družino

Ujma je prizadela tudi območje sosednje Občine Muta. Kot je povedal župan občine Mirko Vošner, so bila najbolj prizadeta območja Sv. Primoža in od tam pas do Spodnje Mute. Zalilo je več hiš, od tega so tri bolj ogrožene, iz ene od teh se je morala družina izseliti, je povedal župan.

Veliko je škode tudi na cestni infrastrukturi in vodotokih. Tako kot v Vuzenici so tudi na Muti aktivirali štab civilne zaščite, z ocenjevanjem škode pa bodo začeli v prihodnjih dneh. Že takoj pa se bodo po županovih besedah začeli dogovarjati s koncesionarjem glede nujnih posegov na hudournikih.

hudournik Ujeti avtomobili Slovenija Na Koroškem sedem ljudi ostalo ujetih med plazovi

Ujeti potniki že dobili svoja vozila

Potniki, ki so v soboto popoldne zaradi več plazov ostali ujeti na cesti Črna na Koroškem-Šoštanj in so kasneje prenočili v Črni, so že prišli do svojih vozil in so že na poti proti svojim ciljem, je povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Pristojni cesto čistijo in je po besedah županje delno že prevozna.

Tokratno neurje s silovitim nalivom je na območju Črne na Koroškem sprožilo več plazov, tudi večjih, predvsem na območju Javorja. In velika sreča je, da ni zasulo katero od vozil na cesti Črna-Šoštanj, je poudarila Lesjakova.

Silovit naliv je sicer na območju Javorja zalil eno turistično kmetijo, kjer so pri odpravljanju posledic pomagali tudi nastanjeni turisti, je še povedala črnjanska županja, ki je bila ostra do države. Ta bo po njenih besedah morala več narediti na vodotokih in se drugače lotiti urejanja hudournikov, ki so glavni povzročitelji plazov ob neurjih. Sobotno neurje je na območju Črne spremljala tudi močna toča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Sorodne novice