Slovenija
3012 ogledov

Voda na pragovih hiš, merijo milimetre

Kostanjevica na Krki
1/17
Anže Petkovšek Poplave na otoku Kostanjevica na Krki.
Žalostna podoba današnje Kostanjevice na Krki. Poplave tudi drugod po Sloveniji.

Krka poplavlja v spodnjem toku, dosegla je pragove najnižje ležečih hiš Kostanjevice na Krki. "Pretok Krke v Podbočju se bo v prihodnjih urah ustalil pri okoli 360 m3/s," navajajo pri Agenciji za okolje. "Poplavne površine se bodo na tem delu zvečer začele počasi zmanjševati."

V manjšem obsegu poplavljajo še nekatere reke v vzhodni Sloveniji, tudi tam se poplavne površine zmanjšujejo, poplavlja tudi Ljubljanica na Ljubljanskem barju. "Zvišuje se gladina Cerkniškega jezera in gladina vode na Planinskem polju," navajajo pri Arso. "Ojezerjena so tudi druga kraška polja."

vreme dežnik dež nevihta Vreme Slovenija Saj ni res! Takšna je napoved za vikend.

Kostanjevica na Krki | Avtor: Anže Petkovšek Poplave na otoku Kostanjevica na Krki. Anže Petkovšek

Zaprtih je več cest

Na cesti Mokronog - Boštanj v kraju Jelovec promet poteka izmenično enosmerno zaradi plazu. Zaradi poplav so po podatkih Prometno-informacijskega centra zaprte še vedno zaprte naslednje ceste:

Smednik - Kostanjevica, pri Malencah;
- Majšperk - Jurovci, pri Stanečki vasi;
- LC Cirkulane - Spodnji Leskovec, pri Repišču;
- Bizeljsko - MP Orešje.

Gasilci so že ponoči imeli polne roke dela s črpanjem vode iz stanovanj in kletnih prostorov ter odstranjevanjem dreves na cestah. V Ormožu je po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje zalit železniški podvoz Mihalovci, v Cirkulanah je plaz zjutraj zasul pol ceste. Zemeljski plaz je poškodoval tudi del ceste in vodovodno napeljavo v naselju Paradiž pri Cirkulanah. 

V Vičancih sta na cesto padli drevesi in ovirali promet. Podrto drevo so odstranjevali tudi v naselju Kamnica pri Mariboru. V naselju Repišče pri Vidmu je potok Psičina poplavil cesto. 

Kostanjevica na Krki | Avtor: Anže Petkovšek Poplave na otoku Kostanjevica na Krki. Anže Petkovšek

Voda zalivala stanovanja in kleti

V Dobravi pri Škocjanu je naraščajoča voda zvečer ogrožala stanovanjski objekt. "Gasilci PGD Dobrova so v hiši prestavili pohištvo," navajajo pri URSZR. Meteorna voda je ogrožala tudi stanovanjsko hišo v Gornji vasi v občini Šmarje pri Jelšah. S črpanjem vode iz meteornega jaška so gasilci preprečili vdor vode v hišo. 

Poplave Kostanjevica Voda do hiš Slovenija S strahom pogledujejo proti Krki

Gasilci so pozno zvečer izčrpali meteorno vodo tudi na Ljubljanski cesti v Račah v občini Rače-Fram. V Drami pri Šentjerneju je naraščajoča voda ogrožala stanovanjski objekt. "Gasilci PGD Šentjernej so ob objektu postavili protipoplavne vreče ter v objektu prestavili pohištvo," navajajo pri URSZR.

Kostanjevica na Krki | Avtor: Anže Petkovšek Poplave na otoku Kostanjevica na Krki. Anže Petkovšek

Na Partizanski poti v Rimskih Toplicah je podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci so ugotovili, da glede na nivo podtalnice črpanje ni smiselno, zato so do nadaljnjega prepovedali uoprabo električnih naprav v prostorih. 

Voda je zalila tudi kletne prostore stanovanjske hiše v ulici Nad Miklavžem v Žužemberku, narasli potok Psičina pa je ogrožal stanovanjsko hišo v Zgornjem Leskovcu pri Vidmu. Okoli osem kubičnih metrov vode so iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali tudi v Radomerščaku v občini Ljutomer. 

poplave Vič Kot na sodni dan Slovenija Dežuje kot za stavo: Razlite reke, poplavljene kleti, neprevozne ceste

Na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru je veter odtrgal del pločevine, ki je visela s stolpnice. Mariborski gasilci so jo pritrili nazaj na ostrešje.

Kostanjevica na Krki | Avtor: Anže Petkovšek Poplave na otoku Kostanjevica na Krki. Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.