Slovenija
24 ogledov

Žalna knjiga tudi v Ljubljani

Boris Šprem Zarko Basic/PIXSELL
V hrvaškem saboru so danes odprli žalno knjigo za predsednikom parlamenta Borisom Špremom, ki je umrl v nedeljo med zdravljenjem v ZDA.

Prvi se je v knjigo vpisal hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je poudaril, da je bil Šprem izjemen politik in državnik ter dober človek in iskreni prijatelj. Špremov pogreb je predviden v četrtek.

Na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani so danes za STA povedali, da bo žalna knjiga odprta tudi v njihovih prostorih, in sicer v sredo in četrtek med 10. in 12. uro.

Špremova smrt je pretresla hrvaško politično prizorišče, njegove politične in človeške odlike pa so poudarjali tako njegovi kolegi socialdemokrati kot tudi politiki iz vladnih in opozicijskih vrst.

Zaradi smrti predsednika parlamenta so začasno prekinili jesensko sejo sabora, v sredo popoldan pa so napovedali žalno sejo. Odpovedali so tudi vse načrtovane protokolarne dejavnosti ta teden, vključno s podelitvijo državne nagrade za znanost in svečano sejo sabora ob dnevu neodvisnosti, ki ga Hrvaška praznuje 8. oktobra.

Pogreb četrtek

Pogreb predsednika sabora bo na zagrebškem pokopališču Mirogoj v četrtek, ko bo na Hrvaškem tudi dan žalovanja. Na čelu odbora za pogreb je premier Zoran Milanović.

Krsto s Špremovimi posmrtnimi ostanki bodo v prihodnjih dneh prepeljali na Hrvaško iz ZDA z redno letalsko linijo.

Od avgusta v Houstonu

Šprem se je od avgusta zdravil v Houstonu, kjer je vodilni svetovni center za zdravljenje krvnega raka. Šprem je namreč bolehal za redko obliko krvnega raka.

Pokojni predsednik sabora se je zaradi rakastih tvorb v plazmi krvnih celic zdravil od konca leta 2010, ko je bil še predsednik zagrebške mestne skupščine. Prvo zdravljenje je uspešno končal in se je nato vrnil v politiko. Vodenje sabora je prevzel po parlamentarnih volitvah decembra lani.

O morebitnih naslednikih Šprema v vladajoči koalicijo ne želijo govoriti. Novega predsednika parlamenta naj bi poslanci potrdili predvidoma v naslednjih dveh tednih.

V saboru je Šprema v njegovi odsotnosti nadomeščal podpredsednik parlamenta, prav tako član vladajočih socialdemokratov, Josip Leko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.