Slovenija
22 ogledov

Zalokar Oražmova ostaja

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Zalokar Oražmova odstopila z mesta vodje poslanske skupine Zares. V stranki ostaja, ravno tako v poslanski skupini.

Ob šestih popoldne sestanek resnice v stranki Zares, ki jo je pred dnevi zamajala vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem. Slednja vendarle ostaja v stranki, odhaja pa z mesta vodje poslanske skupine. Kot razlog v stranki navajajo različna stališča do nekaterih stvari, v glavnem gre za Teš 6. 

Pri tem je predsednik stranke Gregor Golobič izpostavil, da se bo dolgoročno zagotovo pokazalo, da so pomisleki s strani zdaj že nekdanje vodje poslanske skupine odveč. 

Kdo jo bo nasledil, za zdaj še ni znano, po Golobičevem mnenju pa gneče zagotovo ne bo, "saj ni lahko voditi poslansko skupino koalicijske stranke".

Že prej izpostavila pomanjkanje motiva
Že dopoldne smo objavili številne pomisleke v delovanju stranke Zares, ki jih izpostavlja Cveta Zalokar Oražem. Njeni pomisleki v nadaljevanju prispevka. 

Pred drevišnjim sestankom smo poklicali še poslanca stranke Francija Keka, ki pravi, da bodo nocoj med drugim govorili tudi o reorganizaciji dela poslanske skupine in načinu njenega vodenja. "Menimo, da dosedanje vodenje ni dovolj motivirano. Vodja poslanske skupine je pred časom sama dejala, da za vodenje nima dovolj motiva. Upam, da ga bo našla, sicer je bolje, da odstopi."

Na sestanku po Kekovih besedah pričakujejo odgovore tistih, ki imajo pomisleke o smiselnosti in optimalnosti nadaljevanja dosedanje poti gradnje Teš 6: "Poleg tega pa tudi odgovore Cvete Zalokar Oražem, ki neomajno podpira gradnjo kljub pomislekom različnih ekonomistov in ekologov."

Glede lobijev, ki naj bi po besedah vodje poslanske skupine delovali znotraj strank, Kek odgovarja, naj se "vpraša, kdo so ti lobiji. Ali so to tisti, ki hočejo razčistiti, ali je neki projekt voden optimalno in smiselno, ali tisti, ki ga brezkompromisno zagovarjajo".

Opozorila Zalokar Oražmove in drevišnji sestanek naj po Kekovih besedah ne bi bistveno majali stranke: "Zares je bila od nekdaj demokratično razpoložena stranka z veliko različnimi mnenji in danes se bomo o tem pogovarjali," poudarja pred odhodom na sestanek.

Golobič ni razblinil pomislekov
"Moja odločitev o nadaljevanju poti v stranki bo odvisna od današnjega načina pogovora in od tega, kako se bomo lotili problemov, ki sem jih izpostavila," nam je zatrdila vodja poslancev Zares Cveta Zalokar Oražem.

Vodja poslanske skupine Zares se je v ponedeljek na štiri oči sestala s predsednikom stranke Gregorjem Golobičem. "Izmenjala sva mnenja o Tešu, pogledih in načrtih stranke, vendar novih odgovorov nisem prejela. Pomisleki se niso razblinili."

Stranke so preveliko leglo logističnih interesov, ne pa več kraj, kjer se uresničuje demokracija.
Cveta Zalokar Oražem

Poleg Teša 6 in s tem povezanih kadrovskih menjav, ki so po njenem mnenju neutemeljene, stranko pretresajo še druge teme, od pokojninske reforme, položaja stranke v koaliciji, referenduma o RTVS, načina notranje komunikacije do načina komuniciranja z javnostjo.

Zalokar Oražmova nadaljuje, da je bil dialog, ki so ga v okviru pokojninske reforme vodili z javnostjo, katastrofalen. "Koaliciji ni uspelo podati jasnih argumentov, zakaj bi bila reforma nujna in na koga bo najbolj vplivala. Sama z reformo nimam težav in vem, da je nujna. Vse tri generacije je bilo treba še nekoliko uravnotežiti, do česar je po mojem mnenju z določenimi amandmaji tudi prišlo," dodaja.

Določeni pritiski?
V zadnjih dneh naj bi bila vodja poslancev Zaresa zaradi morebitnega izstopa deležna celo groženj. "Pogovori potekajo korektno in brez zapletov, kljub temu pa se občasno pojavi določena instanca do mene in mojega ravnanja. To razumem kot dejstvo, da se nekateri počutijo ogrožene," pojasni Zalokar Oražmova.

Erjavec pljuva v lastno skledo
"Že kakšen mesec opozarjam na to, da so zveze društev upokojencev in številne nevladne organizacije k vsebini pokojninske reforme pristopile bistveno odgovorneje in tako ugotovile, da je ta upokojencem v prid, saj jim zagotavlja določeno varnost," komentira vedenje prvaka DeSUS-a Karla Erjavca.

"Erjavec se že izgublja v podrobnostih draginjskega dodatka, kar ga lahko stane verodostojnosti. Poudariti je treba, da še zdaleč ni edini glasnik upokojenske generacije," poudarja in dodaja, da je znotraj stranke DeSUS veliko ljudi, ki imajo ekstremna stališča in gledajo le na lastne interese.

Golobič onemogoča delovanje stranke

Po mnenju Zalokar Oražmove je teža, ki jo ima stranka v tem trenutku zaradi predsednika Golobiča, ki je izredno obremenjen z Ultro in Tešem, tolikšna, da stranki onemogoča normalno delovanje. "Predsedniku sem večkrat predlagala, naj se deleža v Ultri znebi in tako razbremeni stranko. Tega iz svojih razlogov ni naredil."

"Nekaj pomislekov o odstavitvi Golobiča sem sprožila in takšno razmišljanje je za stranko zagotovo koristno, vendar pa se bom morala najbrž jaz prva umakniti," konča.

Kako naprej
Na vprašanje, kako bi nadaljevala svojo politično pot v primeru izstopa iz stranke, je odgovorila, da bo še vedno poslanka v državnem zboru. "V tem trenutku mislim, da so vse politične stranke v političnih krizah, so tako imenovano slepo črevo, tako da je izbiranje med njimi popolnoma nesmiselno. Način funkcioniranja slovenskih političnih strank preprosto ni več dorasel problemom, ki jih odpira današnja družba. Potrebne bodo korenite spremembe, sicer jih bodo ljudje izbrisali," dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.