Slovenija
32175 ogledov

Velika žalost v slovenski politiki: umrla bivša ministrica

Tea Petrin Profimedia
Umrla je dr. Tea Petrin. Vest o njeni smrti so že potrdili na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je v preteklosti delovala kot redna profesorica. Bila je tudi ministrica ter veleposlanica.

Dr. Tea Petrin, rojena 9. julija 1944 v Celju, je bila od novembra 2000 do aprila 2004 ministrica za gospodarstvo v šesti in sedmi vladi Republike Slovenije. Nato je opravljala funkcijo veleposlanice na Nizozemskem. Umrla je v 79. letu starosti. 

"Odšla je Tea Petrin. Bila je izjemna profesorica in ministrica v najzahtevnejših časih našega približevanja EU. Ostajamo hvaležni za njeno delo. Naj počiva v miru," je v odzivu zapisal slovenski politik Milan Brglez.

Tea Petrin je leta 1969 diplomirala na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Podiplomski študij je zaključila na univerzi Luisiana State v New Orleansu (1971) v ZDA in pridobila naziv magistrice ekonomskih znanosti. Leta 1981 je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala iz ekonomskih znanosti.

Zdajšnji predsednik vlade Robert Golob je prav med njenim prvim ministrovanjem, ki ga je prevzela po odstopu Metoda Dragonje, vstopil v svet državne politike, saj je bil v času njenega prvega ministrovanja državni sekretar za energetiko, nato pa ga je prav dr. Petrin imenovala za državnega podsekretarja.

Sodelovala je s Svetovno banko za obnovo in razvoj pri oceni finančnega potenciala novega podjetništva v Sloveniji in pri pripravi predloga za ustanovitev Agencije za prestrukturiranje in razvoj Republike Slovenije ter Razvojnega fonda Republike Slovenije, so še dodali pri časopisu Delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • franc078 14:41 04.april 2023.

    komuniste počasi Matilda kliče k sebi; jih je pa še nekaj po katere mora še priti....

  • Avatar Mark035
    Mark035 11:25 04.april 2023.

    Imel sem to možnost, da sem jo osebno poznal in vem, da je oseba, ki jo bodo mnogi pogrešali. RIP ga. Tea Petrin