Slovenija
903 ogledov

Zaman boste čakali začetek razprodaj

razprodaja Saša Despot
Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je sprejela sklep, s katerim ne bo več regulirala sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve. 6. januarja se tako ne bodo začele zimske razprodaje.

Upravni odbor TZS je sklep o ukinitvi pravil pri sezonskih razprodajah tekstilnega blaga in obutve sprejel 16. novembra. Ta pravila so doslej določala začetek in trajanje sezonskih razprodaj tekstilnega blaga in obutve ter ravnanje trgovcev pred začetkom teh razprodaj. 

Po novem bosta začetek in trajanje razprodaj stvar posameznega trgovca, vse ostalo pa ostaja nespremenjeno. "To pomeni, da bo moral trgovec v primeru, da se odloči za razprodajo, še naprej spoštovati določbe zakona o varstvu potrošnikov v delu, ki določa način izvajanja razprodaje, ter določbe zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami," so izpostavili v TZS.

Podjetje mora tako razprodajo objaviti na krajevno običajen način, objava pa mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja tovrstne prodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odsto-tek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji.

Odločitev za spremembo je odraz spremenjenih nakupovalnih navad potrošnikov. Vse večja je ponudba, vedno več je nakupov prek spletnih trgovin. Kupci so bolj preudarni in zahtevajo najboljše razmerje med ceno in kakovostjo.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Ferluci 08:06 22.november 2016.

    Na razprodaje se še vedno splača hoditi k sosedom Italijanom. Naših je večina brez veze.

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 04:39 22.november 2016.

    Navijem ceno na max. 100 eurov in reskiram prodajo tiste tri dni,ker itak tega nebo nobeden kupil.Cez tri dni naredim bum na ta izdelek in trgovino oblepim z izjemno ugodnimi popusti do -50 % . Cena je 50eurov in to ...prikaži večo se je vedno cena,ki prinasa 100% dobiček. Pride par naivnezev...vauuuuu ,to je pa prej bilo toliko ,zdaj pa toliko in ljudje z veseljem kopujemo,ker imamo obcutek,da smo ugodno kupili..itd . . Cez en mesec se frajer dodatno spusti 20% in verjemite takrat ima se vedno dobicek....preverjeno!

  • jozicamurn 14:20 21.november 2016.

    Našim razprodajam bi se v razvitih državah EU samo smejali! Tam imajo outlet razprodaje in je dejansko tako kakor napišejo, če je znižano za 50% potem je to tako. Pri nas pa navijejo ceno pred razprodajo za 50% in potem ...prikaži več znižajo za teh 50% in je cena ista oz. skoraj identična kot prej ali pa v rangu 1-2 eur ceneje. ZPS pa že od začetka ne ščiti potrošnike in jih prav briga, še manj pa kartelne trgovce in državo (davki).