Slovenija
78 ogledov

Zaman čakajo že 30 let

Bizovik Boštjan Tacol
Bizovik. Kmetijska zemljišča niso postala zazidljiva, ker ministrstvo ni dovolilo.

"Mestna občina Ljubljana (MOL) podpira upravičene zahteve krajanov." Tako sta Martina Lipnik in Tomaž Souvan iz občinskega oddelka za urejanje prostora odgovorila krajanom Bizovika, ki so zapisali: "Že 30 let se borimo za zazidljivost naših parcel, ki so tudi po mnenju stroke upravičene do sprememb namembnosti,  saj gre za parcele med hišami in so tudi komunalno urejene."

Kljub temu parcele niso postale zazidljive s sprejemom občinskega prostorskega načrta (OPN) leta 2010 in ne bodo zdaj, ko so napovedani prvi popravki tega načrta.

Na najboljših prepovedali

Na občini so pojasnili, da v prvih popravkih ni nobenih sprememb namembnosti zemljišč, ker bi morali za to narediti celovito presojo vplivov na okolje. Ko bodo to naredili, bodo vnovič obravnavali možnost spremembe namembnosti zemljišč južno od Hruševske ceste, sta zatrdila Lipnikova in Souvan.

Dodala sta, da si tudi MOL na pobudo krajanov že več let prizadeva prekvalificirati zemljišča med Hruševsko in Bizoviško cesto iz kmetijskih v stavbna. Zato so leta 2008 pri pripravi novega OPN obravnavali te površine "kot del velike nove zazidljive površine med Litijsko cesto in Bizovikom, namenjene stanovanjski gradnji".

Zataknilo se je pri bivšem ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter okoljskem poročilu, v katerem so bila ta zemljišča obravnavana kot najboljša kmetijska zemljišča v MOL, zato tu gradnje niso dovolili.

Na občini so potem spremenili predlog OPN, v katerem so zmanjšali zazidljive površine glede na prvotni predlog, med drugim tudi na tej lokaciji. Bizovičani se niso predali in so v začetku leta 2010 poslali nove pripombe, vendar jih, kot so dejali na MOL, v končni fazi niso mogli upoštevati.

Komentarjev 1
  • privat 04:36 23.april 2012.

    ministerstvo pa ni dovolilo ..zakaj?? VIP je pomemben