Slovenija
1535 ogledov

Zamaskirani grozili migrantom, posnetek objavili na spletu, policija ugotovila ...

neonacisti migranti nasilje Instagram
Policija je ugotovila identiteto nekaterih posameznikov, ki so minuli teden na posnetku grozili migrantom, je na novinarski konferenci pojasnil direktor Policijske uprave (PU) Ljubljana Tomislav Omejec. Po njegovih besedah gre za mlajše "operativno zanimive" posameznike. Niso pa še prejeli prijave žrtve, zvezane na posnetku, je dodal.

Zadevo preiskujejo v smeri ugotavljanja in potrjevanja elementov suma storitve uradno pregonljivih kaznivih ravnanj z elementi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu kazenskega zakonika oz. zakona o varstvu javnega reda in miru.

Prijave potencialnih žrtev policisti še niso prejeli, so pa že ugotovili identiteto nekaterih članov omenjene skupine, je dejal Omejec. Gre za mlajše "operativno zanimive" posameznike, nekateri med njimi so mladoletni in so bili že obravnavani v policijskih postopkih, večinoma zaradi splošne kriminalitete.

"Gre pa za skupino, ki že s svojim videzom vzbuja strah, nelagodje in vznemirjenost pri ljudeh," je ocenil. Tovrstne skupine po njegovih besedah predstavljajo varnostno tveganje, saj negativno vplivajo na občutek varnosti, čeprav njihovo ravnanje ne predstavlja kaznivega dejanja.

Policija tovrstno organiziranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj obravnava strožje. "Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo in zbuja strah in nelagodje predvsem pri lokalnem prebivalstvu, škodi občutku varnosti v lokalnem okolju in zbuja nezaupanje v preiskovalne organe in organe pregona," je bil jasen.

Iz tega razloga policija nasprotuje ustanavljanju kakršnihkoli vaških straž in skupin ter njihovo delovanje skrbno spremlja. "Ena skupina mladostnikov, ki se oblači in daje videz, da so nevarni, gotovo ne more in ne zagotavlja nikakršnega reda niti občutka varnosti," meni direktor PU Ljubljana.

Omejec je dodal, da je Ljubljana relativno varno mesto in da letos beležijo upad kaznivih dejanj za osem odstotkov, v primerjavi z lanskim letom. Policisti tudi spremljajo spremenjene trende kriminalitete in se nanje odzivajo s poostrenimi nadzori, ciljno usmerjenim delom in krepitvijo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, mestnim redarstvom in drugimi deležniki.

V ta namen so ustanovili tudi posebno delovno skupino policistov, s katero zagotavljajo večjo prisotnost na terenu, kjer je zaradi povečane zgostitve prosilcev za mednarodno zaščito povečano varnostno tveganje. Gre za okoliše azilnih domov, avtobusna postajališča in železniški postaji v Ljubljani in Logatcu, je naštel.

Ta delovna skupina in posebna organizacijska enota policije analizirata, načrtujeta in izvajata ciljno usmerjene naloge, povezane z obravnavo tihotapcev migrantov in migracijami v notranjosti države.

Okrepili pa so tudi mednarodno sodelovanje in izmenjavo podatkov o morebitnih varnostnih tveganjih, je zagotovil Omejec. Ob priložnosti se je še zahvalil vsem občanom, ki so policiji pomagali pri identifikaciji tovrstnih skupin. Znova jih je tudi pozval, naj o takšnih ravnanjih obvestijo policijo na številko 113, najbližjo policijsko postajo ali pokličejo anonimno na številko 080 1200.

Na posnetku, ki se je na družbenih omrežjih pojavil prejšnji konec tedna, so moški domnevnega migranta s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke in se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, za vratom zanko, v rokah pa napis Remigracija.

Komentarjev 8
  • atamama 21:56 27.maj 2024.

    To kako in koliko represivni aparat obvladuje situacijo (Policija, tožilstvo, inšpekcije...) lahko preberemo v Dolenjskem listu: https://dolenjskilist.svet24.si/2024/05/19/288880/novice/dolenjska/postavili_se_prikolico/ Ali je potreben še kakšen dodaten komentar o učinkovitosti?

  • Ender3 20:26 27.maj 2024.

    Problem nastopi, ko jim v bran stopi domoBranko . Po tem se vidi od koder veter sovraštva in nasilja piha.

  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 17:42 27.maj 2024.

    "Niso pa še prejeli prijave žrtve, zvezane na posnetku, je dodal." Ja buksli normalno, da še niso prejeli prijave in je tudi ne bodo, če pa so takšni kerlci, da so morali enega od svojih zvezat za kantelaber, da jim ...prikaži večm je špilal migranta! Ta lahko svoje sedaj prijavi edino zaradi šalabajzerstva! Pa kje si ti sredi Ljubljane že vidu ilegalnega migranta tako bele polti!? Niti toliko niso sposobni, da bi posneli pod kotom, da njegova polt ne bi bila vidna iz aviona ali pa pred objavo videno zbrisali!