Slovenija
25 ogledov

Zamejci zaščiteni z zakonom

S sprejetjem zaščitnega zakona so Slovenci v Italiji upravičeni tudi do povišanj Žurnal24 main
Deželni parlament Furlanije - Julijske krajine (FJK) je končno sprejel deželni zakon za zaščito slovenske manjšine.

Deželni poslanci so na zasedanju sprejeli še zadnjih šest od skupno 25 členov zakona in dve resoluciji. Kot so sporočili iz tiskovnega urada deželnega parlamenta, so zakon sprejeli s 37 glasovi za in 15 proti, medtem ko se je en poslanec glasovanja vzdržal.

Zamejski Slovenci bodo lažje uveljavljali svoje pravice
Na zasedanju so poslanci sprejeli člene zakona, ki med drugim govorijo o skladu za podporo dejavnostim, ustanovam in organizacijam slovenske manjšine ter o državnih finančnih sredstvih za rabo slovenskega jezika v javni upravi. Sprejeli so tudi dve resoluciji, ki deželno vlado obvezujeta k povišanju postavke denarnega prispevka za Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu in k posegom pri italijanskem parlamentu za preverjanje morebitnih ukrepov za posebno zaščito skupnosti, kot je npr. rezijanska. Glede Rezije je bil odobren tudi popravek v zvezi s podeljevanjem posebnega priznanja za promocijo dejavnosti in pobud v korist rezijanske govorice ter drugih narečnih različic v Beneški Sloveniji ter Terski in Kanalski dolini. Zavrnjena pa je bila resolucija stranke Nacionalnega zavezništva (AN), v kateri je ta stranka od deželne vlade zahtevala, naj se pri italijanskem parlamentu in vladi zavzema za priznanje neke posebne jezikovne skupnosti v Reziji in v Beneški Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.