Slovenija
35 ogledov

Zamenjali bi lastnike

Bohinjski hoteli (na fotografiji hotel Zlatorog), ki so v lasti družine Pačnik, Žurnal24 main
Podjetje AAT občini Bohinj dolguje za 30 tisoč evrov turistične takse, zato je tamkajšnji župan podal kazensko ovadbo.

Bohinjski župan Franc Kramar je na kranjsko policijsko upravo podal kazensko ovadbo proti podjetju Alpe Adria Turizem (AAT), Marku Dolancu in Mladenu Mohoroviću.
Podjetje AAT, ki upravlja bohinjske hotele, Občini Bohinj za lani dolguje dobrih 30 tisoč evrov turistične takse.

Kramar je pred dnevi za Žurnal pojasnil, da je bila kazenska ovadba zaradi neplačevanja davčnih obveznosti skrajni korak, saj jim denarja niti z davčno izterjavo ni uspelo dobiti.
“Menim, da gre za grobo kršitev predpisanih zakonov in utajo davščine. Ob tem je treba poudariti, da je turistična taksa breme gostov, ki jo plačujejo, omenjeno podjetje pa je ni odvedlo, ampak jo je zavestno zadržalo,” je dejal Kramar in dodal, da so turistični programi v Bohinju zato okrnjeni.

Podjetje AAT je v Bohinju trenutno največji dolžnik pri plačevanju turistične takse. Občina Bohinj je za lani načrtovala za 410 tisoč evrov turistične takse, ki jo je treba plačati do 25. v mesecu za prejšnji mesec, zbrala pa je je 380 tisoč evrov, kar je 80 odstotkov realizacije leta 2007.

 

Projekt prenove

Konec oktobra sta Marko Dolanec, solastnik družbe AAT, in Aleš Božič, predstavnik programskega sveta projekta Bohinj družb AAT, Dunis, Alpinum in Kraški zidar, predstavila projekt prenove bohinjskih hotelov, ki naj bi se začela v prvi polovici letošnjega leta, z njim pa naj bi število zdajšnjih 500 ležišč podvojili. Prenovili naj bi hotela Pod Voglom in Bellevue, dogradili hotel Bohinj ter začeli pripravljati projekte za gradnjo novega hotela na lokaciji Lev. Prvi del prenove bi stal 21 milijonov evrov.

Dolančev molk
Marka Dolanca, solastnika podjetja AAT, zoper katerega je podana kazenska ovadba, smo vprašali, ali je dolg res tolikšen, zakaj ne plačujejo turistične takse in kaj meni o ovadbi, vendar odgovorov nismo dobili.

Dolanec je dejal, da z ovadbo in njeno vsebino ni seznanjen in da je zanjo izvedel od novinarjev, zato je ne more komentirati. “Županovih dejanj ne bom komentiral, ne vem, zakaj je mene ovadil, in na vaša vprašanja ne bom odgovarjal. Niti s policije niti s tožilstva me še niso o ničemer obvestili,” je bil redkobeseden.

O napovedani prenovi bohinjskih hotelov je dejal, da v Bohinju ničesar ne prenavljajo in da je prenova odvisna od investitorjev. “Mi smo le upravljalci, zato nisem pristojen za dajanje odgovorov,” je poudaril Dolanec.

Župan o obljubljeni prenovi dvomi in je dejal: “Vprašanje je, koliko se bodo investitorji v gospodarski krizi spuščali v prenovo hotelov. Če se to ne bo zgodilo, bomo lastnike javno vprašali po njihovi nameri in jim predlagali, naj hotele prodajo resnejšim lastnikom, državo pa bi bilo treba vprašati, komu je prodajala deleže v bohinjskih hotelih.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.