Slovenija
45 ogledov

Zamolčane rešitve zakonika

Upokojenci in družina Anže Petkovšek
Družinski zakonik. Niz ukrepov za družine, ki imajo težave, in za ogrožene otroke. Umik otroka ob nasilju se ne bo več vlekel. Posvojili ga bodo lahko tudi stari starši.

Novi zakonik je dober, ker je v celoti pisan v korist otrok, je svoje mnenje o družinskem zakoniku povzela Olga Rupnik Krže, ravnateljica Mladinskega doma Malči Beličeve Ljubljana. Poleg nje smo za komentar konkretnih rešitev iz zakonika prosili Darjo Kuzmanič Korva, sekretarko Skupnosti centrov za socialno delo (CSD) Slovenije, ki je zbirala pripombe CSD med pripravo: “Kot bistveno razliko med veljavno in novo zakonodajo prepoznavam to, da so pravice in koristi otrok pred pravicami odraslih, staršev in drugih ljudi, ki skrbijo za otroka.”

Vrhovna sodnica Mateja Končina Peternel ter nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak pa sta osvetlili rešitve primerov, ki jih predstavljamo v okvirčkih.

Rejništvo

CSD bo moral ob odvzemu otroka pripraviti načrt pomoči družini. Če bo sodišče otroka staršem odvzelo, se bo moralo najmanj na tri leta preverjati, kako se načrt izvaja in ali že obstaja možnost vrnitve otroka družini. Če bo ugotovilo, da starši niso pripravljeni izboljšati razmer za vrnitev
otroka, bo moral CSD poiskati trajno rešitev za nadomestno varstvo. Sodišče bo vselej odločilo tudi, katere pravice bodo starši ohranili in katerih ne. Starši bodo morali tudi v času, ko bo otrok v rejništvu, plačevati preživnino.

Nasilje v družini

CSD bo lahko odločil o nujnem umiku otroka iz družine, kar pa bo moralo v 48 urah potrditi sodišče; umik bo lahko trajal največ šest dni.

Poleg tega zakonik ureja začasne odredbe in ukrepe trajnejšega značaja, odločanje pa bo v rokah sodišča, kar bo razbremenilo CSD. Ti bodo na podlagi strokovne odločitve predlagali ukrep, o katerem bo presodilo sodišče. S prenosom na sodišča se bo dosegla večja objektivnost odločanja. V zakonik je vpeljana tudi načelna določba o prepovedi telesnega kaznovanja, vendar brez predvidenih sankcij.

Posvojenci

Otroke bodo lahko po novem posvojili tudi sorodniki, recimo stari starši, in tudi zunajzakonski partnerji. Doslej je bila posvojitev omejena na poročene pare. O posvojitvi bo odločilo sodišče, pri tem pa upoštevalo tudi mnenje otroka. Istospolni partner lahko otroka svojega partnerja posvoji že zdaj, vendar le, če se drugi od staršev s tem strinja ali pa če otrok drugega od staršev nima. Otrok v istospolni družini bi tako dobil večjo socialno varnost. V izjemnih primerih je že zdaj dovoljena posvojitev s strani samske osebe, ampak šele po tem, ko se ugotovi, ali je to res v korist otroka.

Otrok med ločitvijo

Par brez otrok se bo lahko po novem ločil pri notarju. Tako pri ločitvah kot tudi sicer pri vprašanjih, povezanih z otrokom, pa bo imel otrok več možnosti povedati svoje mnenje zlasti s pomočjo zagovorništva otroka. Uvedena bo tudi družinska mediacija, ki bo brezplačno lahko potekala pred, med sodnim postopkom ali po njem. Parom bo morala po novi ureditvi država na njihovo željo omogočiti pomoč pri prizadevanjih za ohranitev njihove zveze. Če se staršem o stikih ne bo uspelo dogovoriti in bo obstajala resna nevarnost ugrabitve otroka, se bo lahko sodišče odločilo tudi za začasen ukrep prepovedi prehoda državne meje. Stiki pod nadzorom pa bodo po novem omejeni na šest mesecev; v tem času bodo morali strokovnjaki oceniti, ali otroku koristijo ali ne.

Komentarjev 19
  • francek 06:58 23.marec 2012.

    MENI NIČ NE TEČE TEBI PA VERJETNO V POTOKIH.

  • mucamaca 13:17 22.marec 2012.

    Zakonik prinaša veliko dobrih rešitev, vendar tudi ideološko pojmovanje družine. Zakaj ne bi uporabili le dobrih in poštenih rešitev, brez degradiranja družine kot osnovne skupnosti, kjer se porajajo otroci. Ali je to tako težko? Ali so istospolne skupnosti res povsem ...prikaži več enake heteroseksualnim skupnostim. Gre za poskus izenačevanja stvari, ki po naravi stvari ne morejo biti enake in to pod krinko dobro za otroka. Dobro za otroka se lahko izvede tudi brez degradacije družine. Družina kot osnovna skupnost, biološki starši in krvno sorodstvo po Družinskem zakoniku niso več pomembni! Potencialnih pasti, ki jih levo usmerjeni pripravljalci zakona ne razkrivajo in vodijo v postopno degradacijo klasične družine, je še veliko, in če bo zakon sprejet kot je zapisan sedaj, se bo veliko več stvari spremenilo na slabše za večino (predvidevam, da večina slovencev še vedno živi v mama oče družinah) na slabše. Žal gre tu le za ideološki boj, ki prefinjeno skozi visoke besede zamegljuje bistvo - to pa so

  • špagetek 15:07 21.marec 2012.

    jaz pa mislim, da istospolni ne morejo enako vzgojiti otroka kot moški in ženska...nimam nič proti njim, so eni izmed nas....nebi pa bi mi bila všeč družba, ki bi to sprejemala kot normalno in še celo z otroci....In mislim, da ...prikaži več ta zakonik ne spreminja nič ključnega, gre pa v smeri ko začne dajati pravice istospolnim....vedo da čez noč to ne bo šlo in sedaj gredo počasi....in čez 15 let bodo imeli vse enake pravice glede otrok kot vsi ostali. In tega pač ne podpiram...po naravni poti istospolni ne morejo imeti otrok, torej naj jih ne imajo....in Ecco, res je da izhajajo iz hetero družin, samo njihovi otroci ko bodo imel otroke, pa ne bodo več iz hetero družin...vse bo narobe svet...zame 2 moška ne moreta vzgajati punčke, ker enostavno ne moreta razumeti punč, ker sta oba moškega spola. in konec debate. Pa nihče ne reče, da ne bi bili skrbni, da otrok ne bi imeli radi ipd....