Slovenija
4601 ogledov

Zamuda pri zdravstveni reformi: To pojasnjuje Golob.

Robert Golob Tanja Fajon Tatjana Bobnar Državni zbor/Sušnik Matija
Glede na to, da rešujemo 30 let stare probleme, sta teden ali dva zamude popolnoma sprejemljiva, glede zaostankov pri zdravstveni reformi pravo Golob.

"Vlada je sredi januarja letos določila časovnico za zdravstveno reformo. Med prvimi ukrepi je bila predvidena strukturna prenova ZZZS, za katero je bil določen časovni okvir dveh mesecev in digitalizacija, za katero so bili predvideni trije meseci. Po vaši časovnici bi morali imeti predlog za strukturno prenovo ZZZS do sredine marca, ločen plačni sistem do 1. aprila, ukrepe za digitalizacijo zdravstva do sredine aprila. Popolnoma jasno je, da napovedi do postavljenih rokov ne boste uresničili," predsednika vlade opozarja poslanka NSi Iva Dimic.

"Bodimo vsi konstruktivni, zavedajmo se teže probleme, in če se lotimo zadeve po 30 letih, sta teden ali dva tedna zamude popolnoma sprejemljiva. Prepričan sem, da bomo oba zakona do konca meseca dali v javno razpravo in potem z roki, ki so bili predvideni, pripravili za sprejem v državnem zboru," pravi predsednik vlade Robert Golob. 

"Reforma zdravstva je osrednja reforma vlade, zato smo se organizirali na več nivojih, danes potekajo vse aktivnosti na več navojih z enim samim namenom: da razčistimo kolobocijo, ki smo ji priča v zdravstvu," poslanki odgovarja Golob.

Golob: Predloga zakonov sta pripravljena

Glede interventnega zakona, po katerem so z namenom krajšanja čakalnih dob plačane vse storitve, Golob pričakuje poročilo do 1. aprila. 
Osnutka zakona o spremembi ZZZS in digitalizacijo v zdravstvu sta pripravljena in v razpravi na strateškem svetu za zdravstvo, konec meseca ga bodo predali tudi ESS. 

"Kaos se nadaljuje," pa meni Dimic in našteva primere, ko v celjski bolnišnici specialisti radiologije niso izdajali izvidov in na tak način izsiljevali vodstvo, primer kirurga iz UKC Ljubljana, ki je zahteval zasebni honorar v višini šest tisoč evrov ter ugotovitve nadzora v UKC Ljubljana, ki pokazal na drobljenje naročil brez razpisov in s tem v zvezi možnost korupcije in s tem v zvezi odstop strokovne direktorice UKC Ljubljana.
Dimic vladi pri izpeljavi zdravstvene reforme ponuja pomoč stranke NSi, ki je glede sprememb v zdravstvu tudi pripravila več pobud. 

Golob izrekel zaupnico Loredanu

"Žal se moram z vami strinjati, da je v zdravstvu neželenih dogodkov ali afer še vedno preveč," pravi Golob in opozarja na pomembno razliko glede na prejšnje čase: "Primere smo začeli odpirati na odprti sceni," pravi Golob. "Ravno zaradi tega, ker imamo za ministra Danijela Bešič Loredana in v strokovnem svetu Erika Breclja," poudarja Golob.

Razčiščevaneje koruptivnih primerov javno je po besedah Goloba pripeljalo tudi do nekaterih odstopov v zadnjih dneh. "Ljudje ne odstopajo, ker ne bi znali delati, ampak, ker so žal v preteklosti dopustili, da so se razpasle prakse, ki nimajo kaj iskati v demokratični državi." Golob napoveduje, da bo sprejel tudi predloge opozicijskih strank inse zavzema za konstruktivni dialog v dobro zdravstvene reforme. 

 

Komentarjev 6
  • lojs 16:32 20.marec 2023.

    tale bešič je je eden redkih ministrov v evropi, ki dela samo v zasebni praksi ... in ta oblast (po nareku levice) tako zagovarja javno zdravsto ali če smo natančni, državno

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:07 20.marec 2023.

    Časovnica deluje, analize delujejo, strateški sveti delujejo, samo država vegetira

  • Plavi-mil 16:04 20.marec 2023.

    Pričakuje poročilo do 1.aprila, ampak samo poročio, časovnico morajo še narediti, že vnaprej je povedal, da vas bo potegnil za nos, 1.APRILA je dan za norce, kateri mu še verjamejo.