Slovenija
3398 ogledov

Žan Mahnič: "Nisem kriv!"

Žan Mahnič Saša Despot
Poslanec SDS Žan Mahnič na predobravnavnem naroku v zasebni tožbi, v kateri mu humanitarka Faila Pašić očita kaznivo dejanje razžalitve, ni priznal krivde.

Državni sekretar za nacionalno varnost v nekdanji vladi Janeza Janše Žan Mahnič je aprila lani, tik pred parlamentarnimi volitvami, na družbenem omrežju X Pašič označil za radikalno islamistko, stranko Gibanje Svoboda, s katero je Pašićeva takrat sodelovala, pa obtožil, da prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev.

begunci, gorica, jesenice, faila pašić | Avtor: Nebojša Tejić Nebojša Tejić
Pašič je tvit ponižal, razvrednotil in razčlovečil, poudarila pa je tudi, da se ji zdi pomembno, da se na tovrstna dejanja odreagira in da tudi vsi drugi, ki so žrtve sovražnega govora, poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in obranijo svojo čast in svoje dobro ime.

V tožbi Pašić Mahniču očita, da je bila zaradi njegovega zapisa "razžaljena, osramočena, prizadeta, ponižana in razvrednotena" ter da je škodil njeni časti in dobremu imenu. Za tožbo se je odločila, ker  se ji zdi pomembno, da se na tovrstna dejanja odreagira in da tudi vsi drugi, ki so žrtve sovražnega govora, poznajo sredstva, s katerimi lahko razpolagajo in obranijo svojo čast in svoje dobro ime..

Mahničev zagovornik Franci Matoz je ob tem vložil več dokaznih predlogov in zaslišanje prič, med njimi iranskega filozofa Seyyeada Hosseina Nasra, nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška in evropskega poslanca Milana Zvera. Pooblaščenka Pašićeve Manca Trček pa je med dokaznimi predlogi poleg zaslišanja Pašićeve predlagala številne obsodbe Mahnićevih besed z družbenih omrežij.

Sojenje se bo nadaljevalo z glavno obravnavo, Mahnič pa je izrazil željo, da mu sodi senat sodnikov.

 

Komentarjev 16
  • Plavi-mil 19:00 03.oktober 2023.

    Sama muslimanska čefurjat daje minuse, katera bi rada svoje babe še bolj orutala.

  • Kmodri 16:15 03.oktober 2023.

    On je Mah nič! Kako naj bo kriv!?

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:38 03.oktober 2023.

    No tale Faila je izključno humanitarka zaradi lastnih interesov in udobnega življenja pod krinko humanitarnosti!