Slovenija
20 ogledov

"Zanika, česar ni bil obtožen"

Predsednik ocenjuje, da imamo preveč referendumov. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
SDS bo prihodnji teden predstavila enega od dokumentov, ki dokazujejo, da je bil predsednik Türk obveščen o ozadjih atentata v Velikovcu leta 1979. SDS: Pahor se mora opravičiti javnosti.

Predsednika Danila Türka ni nihče obtožil, da je bil vpleten ali da je sodeloval pri pripravi atentata v Velikovcu leta 1979, poudarjajo v SDS. Včeraj je namreč Janez Janša predsednika obtožil, da laže o tem, da je za ozadje atentata izvedel iz medijev. Türk je že včeraj vse obtožbe zanikal in dejal, da "nikakor ni bil vpleten niti ni kakorkoli sodeloval pri pripravi" atentata.

Takrat, ko se je ta dogodek zgodil, sem bil osupel, tako kot mnogi drugi ljudje pri nas, nobenih ozadij tega dogodka takrat nisem poznal in mi tudi danes niso znana.
Izjava predsednika države Danila Türk (4.3.2010) za Radio Slovenija, kot jo navaja SDS.

V SDS naj bi med dostopnimi arhivskimi dokumenti našli dokaze, da je bil Türk kot visok funkcionar SZDL za manjšinska vprašanja "neposredno obveščan o ozadjih in posledicah atentata ter o mnogih podrobnostih v zvezi z njim". Napovedujejo, da bodo enega od teh dokumentov javnosti predstavili prihodnji teden.

Opravičilo pričakuje javnost
"Vlada nima nobene moralne pravice, da od državljanov terja spoštovanje zakonov in plačevanje davkov, če sama krši veljavne zakone," opozarjajo v SDS. Menijo, da se mora premier Borut Pahor opravičiti javnosti in ji pojasniti, "kje je bil sporni del arhivov nekdanje SDV, ki jih je njemu neposredno podrejeni direktor tajne službe SOVA Selan 19. oktobra 2010 odnesel iz arhiva RS ter jih vanj vrnil šele po 20 dneh". Navajajo, da je bilo po besedah nekaterih prič gradivo v sekretariatu Sveta za nacionalno varnost, ki je lociran v kabinetu predsednika vlade. Od Pahorja pričakujejo, da se bo opravičili, ker "tajna služba, ki je v njegovi neposredni pristojnosti, že več kot pet mesecev nezakonito preprečuje izvajanje zakona o arhivih".

"Tisti, ki trdijo, da bi bil z razkritjem dokumentov Udbe ogrožen nacionalni interes, želijo dejansko prikriti in zaščititi danes na najrazličnejših področjih aktivne posameznike, ki so delovali proti nacionalnemu interesu in v korist ohranjanja nekdanje nedemokratične oblasti," pravijo. Potrditev tega v SDS vidijo tudi v izjavi predsednika vlade, da vlada ne ščiti predstavnikov bivšega režima. Kot pišejo, "vlada želi s poskusom take 'iskrenosti' zaščititi dejansko tiste današnje najvišje predstavnike v državi, ki, verjetno zaradi svojega sramotnega delovanja v preteklosti, danes ne bi mogli biti na položajih, na katerih so.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.