Slovenija
95 ogledov

Zanika izsiljevanje, a naj bi ga prijavil

Preiskava Info TV
1/8
Anže Petkovšek
Policisti so zaradi izsiljevanja pridržali Vladimirja Voduška, novinarja in večinskega lastnika Info TV. Oškodovancu grozil z razkritjem podatkov. Policisti naj bi medtem opravili še več hišnih preiskav, tudi na Voduškovem domu.

Na policiji so potrdili, da so pred gostiščem na Trojanah prostost odvzeli dvema osebama, in sicer 49-letnemu (z območja Ljubljane) in 61-letnemu osumljencu (z območja Velenja).  Eden je Vladimir Vodušek, drugi pa naj bi bil, po poročanju Radia Slovenija, stari znanec policije Stanislav Gaberc iz Šaleka pri Velenju, ki naj bi se ukvarjal tudi s posredovanjem pri izterjavi dolgov.

Pridržali so ju, ker sta osumljena izsiljevanja. "Pri izvršitvi kaznivega dejanja sta si z grožnjami, da bosta o oškodovancu odkrila podatke, ki bi mu škodovali, hotela pridobiti protipravno premoženjsko korist. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od enega do osmih let," so sporočili s Policijske uprave Celje.

Korošec zanika izsiljevanje, a naj bi ga prijavil

Kot je poročal Pop TV, naj bi Vodušek izsiljeval Gorazda Korošca, direktorja Unior Zreče. Grozil naj bi, da bo objavil informacije o domnevno spornem poslovanju družbe, če mu ne plača več sto tisoč evrov. Čeprav je medijem Korošec zanikal, da je bil tarča izsiljevanja, po Dnevnikovih podatkih to ne drži in naj bi Korošec izsiljevanje prijavil neposredno na tožilstvo, nato pa je policiji med preiskavo še dodatno pojasnjeval okoliščine izsiljevanja.

Vodušek naj bi bil pridržan za 48 ur, pred preiskovalnega sodnika pa bo stopil predvidoma v soboto. Policisti naj bi medtem opravili še več hišnih preiskav.

Preiskava razširjena

Policisti so med hišno preiskavo odkrili še druge dokaze o gospodarskem kriminalu in bodo preiskavo razširili, je poročal Svet na Kanalu A. Zanje je Vodušek povedal, da so s podjetjem Unior podpisali več deset pogodb o oglaševanju, ko pa bi moralo priti do realizacije, so podali kazensko prijavo.

Policisti sicer danes še zbirajo podatke, izvajajo hišne preiskave, zaslišujejo osumljence in izprašujejo osebe, več informacij pa bodo posredovali na ponedeljkovi novinarski konferenci.

"Nejasno, zakaj so vložili ovadbo"

Vodušek je med hišno preiskavo v prostorih Info TV kriminalistom prostovoljno izročil zahtevano dokumentacijo, je povedal njegov odvetnik Matjaž Pajk iz odvetniške pisarne Dušan Korošec.

Po njegovih besedah se je Vodušek oziroma Info TV s podjetjem Unior dogovarjal o rednih oglaševalskih poslih, Unior pa je imel za to tudi pooblaščeno odvetniško pisarno, ki se je o tem pogajala, piše STA. Kot je pojasnil, posli še niso bili dokončani oziroma sklenjeni, zato je Vodušku po Pajkovih besedah nejasno, zakaj so zoper njega vložili kazensko ovadbo. "Šlo je za te posle, dokumentacija je bila predana, zato se pričakuje, da bo po opravljeni hišni preiskavi odpravljeno pridržanje zoper gospoda Voduška," je še povedal Pajk.

Preiskava se je z Info TV preselila tudi na Voduškovo stanovanje v Ljubljani.

Ministrstvu bi moral vrniti denar

Voduškova Info TV je lani od ministrstva za izobraževanje, kulturo in šport (MIZKŠ) dobila nekaj manj kot 136 tisoč evrov na razpisu za razširitev programske vsebine medijev. Vodušek bi moral ta denar skupaj z obrestmi vrniti, ker projektov ni izvedel v skladu s pogodbo. Vračilo denarja pa naj bi po naših neuradnih podatkih zavračal, saj naj bi dejal, tako naši viri, da ga mora država najprej tožiti, tožbo pa bi tako ali tako izgubila.

Lastnik televizije od leta 2009

Vodušek je v lastniško strukturo Info TV prišel leta 2009, ko je njegova družba Publica od ustanovitelja Info TV odkupila 51-odstotni delež, za kar naj bi odštel med 2,5 in tremi milijoni evrov.  Kje mu je uspelo dobiti takšen kapital, Vodušek ni nikoli povsem pojasnil. "Pri Publici gre za zasebno družbo. Kapital je zasebni, zbran z lastniškim in dolžniškim deležem. Druge podrobnosti se mi zdijo v tem trenutku nepomembne,'' je takrat za zurnal24.si dejal Vodušek.

Kmalu so se začele težave z izplačevanjem plač, zaposleni so bili brez nje po več mesecev, plačeval jim je celo tako, da je šel dvignit po nekaj sto evrov na bankomat in jim jih izročil.

Večkrat so se napovedovale stavke. Težave znotraj hiše so se nadaljevale, prišlo je do obsežnejših odpuščanj, Info TV je šel v prisilno poravnavo.

Da bi se izognil poplačilu upnikov, naj bi ustanovil podjetje Novi Info TV, prek katerega naj bi vodil televizijo. Prejšnji teden pa je sodišče začelo postopek izbrisa Info TV iz sodnega registra brez likvidacije. Izvršitelj je namreč na Brilejevi ulici v Ljubljani ni našel. 

Pred preiskovalnega sodnika bo stopil predvidoma v soboto, do tedaj pa bodo policisti opravili še nekaj hišnih preiskav.
Komentarjev 8
  • 2112 22:53 12.julij 2012.

    Vem samo to, da Vodušek ni ravno čiste vesti, eni moji znanki je dolžan plačilo za opravljeno delo, pa jo s plačili nateguje po dolgem in počez. Pa ni edina. Saj bi znali zaposleni na Info TV marsikaj povedat....Še kaka ...prikaži več prijava bi bila dobrodošla zdej ko ga imajo v obdelavi...sam ne spet politična gonja, ja gonja proti barabam...

  • zic 19:55 12.julij 2012.

    evo točno to si mi iz ust vzel...vrgli so kost narodu, da pozabi kako smo bili okradeni

  • balu 16:59 12.julij 2012.

    Spet kakšna politična gonja, spet se je našel tič'' ki ni nič kriv!!sslp