Slovenija
8 ogledov

Zanimanje upada

Razprodaje Anže Petkovšek
Danes uradni začetek razprodaj. Potekajo tudi na spletu, kjer lahko brezhibno blago, ki vam ni všeč, vrnete. V trgovinah je to stvar odločitve trgovca.

Z današnjim dnem so se uradno začele zimske sezonske razprodaje. Največ 60 dni bomo potrošniki lahko tekstilno blago in obutev kupovali po do 60 odstotkov nižjih cenah. Trgovci ponavadi začnejo pri 30-odstotnem znižanju, drugi teden pa uvedejo še dodatna znižanja. 

Objaviti morajo obe ceni

Ob razprodaji mora trgovec med drugim jasno navesti odstotek znižanja in obdobje trajanja razprodaje. Blago, ki je na razprodaji, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Na razprodaji ponujeno blago ne sme imeti nikakršnih napak.

Če je odstotek znižanja objavljen v razponu (npr. od 30% do 50%, ali do 50%), mora najvišji odstotek znižanja (torej 50%) zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji;

Trgovec se sicer lahko odloči, da ne izvaja razprodaje in lahko namesto tega ponudi različne akcije ali drugačne popuste. V vsakem primeru pa velja, da potrošnikov ne sme zavajati na kakršen koli način.

Na razprodaje po dražje in trajnejše izdelke

V zadnjih letih je zanimanje za razprodaje pri nas precej upadlo. Poleg splošne krize v državi namreč številne prodajalne tekstila in obutve visoke popuste ponudijo že v času decembrskih praznikov, kar izkoristijo mnogi kupci.

Vseeno na trgovinski zbornici zagotavljajo, da so razprodaje zelo dobro obiskane. Potrošniki po njihovem visoke popuste izkoristijo predvsem za nakup dražjih in trajnejših izdelkov, kot so plašči, bunde in zimska obutev.

Racionalni nakupi

Podobno menijo na Podjetniško trgovski zbornici, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije. Svetovalka zbornice Polona Mežan meni, da je to obdobje za potrošnike še zanimivo, saj so cene določenega blaga znižane tudi za polovico ali več.

"Denarja je vedno manj in kupci so bolj racionalni pri svojih nakupih," izpostavlja Mežanova. Tako številni počakajo, da se cene določenega blaga znižajo, in potem točno določen artikel tudi kupijo.

Sicer pa imajo na Podjetniško trgovski zbornici, ki združuje pretežno mala in srednja trgovska podjetja, vtis, da so razprodaje bolj ali manj le še ime. "Zaradi zakonskih omejitev se trgovci večkrat poslužujejo znižanj, ker niso tako omejena," je pojasnila Mežanova.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:41 05.januar 2015.

    kaj boš kupoval takrat ko se trgovci spomnjo če pa ne rabš takrat. pač kupš ko rabš. kakšnih pravih prihrankov tak ni ne pri akcijah ne pri razprodajah. Itak najprej nabijejo ceno da pol rečejo da je akcija zdej da ...prikaži več je 50% cenej. Kaj ti pol ta % pove? nč totalno nč.

  • Papaja Popi 15:10 05.januar 2015.

    Ja no !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Razprodaje so celo leto in tako niso več zanimive.