Slovenija
21 ogledov

"Zanje skrbijo po predpisih"

Na pašniku trave ni bilo videti, kad za vodo pa je bila prevrnjena. (Foto: Nada Žurnal24 main
Živali. Na Vursu prejeli več prijav, da so na domačiji v Pišecah zanemarjene.

Pišece. “Z lahkoto boste spoznali domačijo, ki jo iščete; upam, da imate fotoaparat s seboj,” je bil ciničen domačin, ko smo ga povprašali za pot na domačijo, kjer lastniki naj ne bi skrbeli za živali. Eden od bralcev nas je namreč opozoril, da so živali na pašniku večinoma lačne, da nimajo sveže vode, da je pred časom poginjeni kozliček dva dni ležal v ogradi, a ga ni nihče pospravil, poginila pa naj bi tudi krava.

Videz okolice ne vpliva na dobro počutje živali oziroma ga zakonodaja ne predpisuje.
Matjaž Emeršič

Na domačiji veliko živali
Ob prvem obisku domačije nas je na cesti pričakalo nekaj psov, jata kokoši in dve kozi, ki sta očitno ušli iz ograje. V ograjenem pašniku, kjer ni bilo videti trave za pašo ali tiste nakošene, so bili zbrani čreda ovac in koz ter vietnamski prašički. Kadi za vodo so bile obrnjene okrog. Ob naslednjih dveh obiskih so se ovce pasle v opuščenem vinogradu, preostale živali v ogradi pa so imele na voljo nekaj krme.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


“Vse je v redu”
Lastniki skrbijo za živali v skladu s predpisanimi in etiološkimi standardi, vedno so imele na voljo hrano in vodo ter dokazljivo veterinarsko oskrbo, evidentirani pa so tudi morebitni odvozi živali,” je na naše poizvedovanje odgovoril Matjaž Emeršič z Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs).

Dodal je, da zadevo zaradi prijav že več let spremlja brežiška izpostava območne uprave Novo mesto. “Letos so oglede opravile tri uradne veterinarke, in sicer 11. in 20. aprila, sredi maja in drugi dan junija, lani pa je ogled opravil še četrti uradni veterinar; ugotovitve vseh inšpekcij so enake,” je povedal Emeršič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.