Slovenija
29 ogledov

Zaostritve stavke za zdaj ne bo

policija Saša Despot
"Policijski sindikat nadaljuje stavko, vendar je še ne bodo zaostrili," je pojasnil Prah in dodal, da si želijo ponoven sestanek z vladno stranjo. "Če bo tudi ta neuspešen, bomo ukrepali ostreje," dodaja.

Predsednik policijskega sindikata Branko Prah pričakuje, da se bodo z vladno stranjo sestali še ta teden in da bosta navzoča tako generalna sekretarka vlade Helena Kamnar kot predsednik vlade Borut Pahor. Od vlade bi namreč radi slišali, zakaj je dogovor, ki so ga dosegli prejšnji teden, moteč.

Prah dodaja, da jim je bilo ob parafiranju sporazuma minulo sredo rečeno, da je tak dogovor za vlado sprejemljiv, kot je znano, pa ga je vlada naslednji dan zavrnila.

O podrobnostih zaostritve ne želijo govoriti
In če vlada takega sporazuma, kot je bil parafiran, ne bo potrdila, namerava sindikat po Prahovih besedah stavko nadaljevati in jo tudi stopnjevati. Tako bo po mnenju predsednika sindikata še ta teden jasno, kaj bo s stavko, so se pa "za neke oblike že dogovorili", vendar jih bodo glede na dogajanje še dorekli.

Konkretneje o podrobnostih policisti ne želijo govoriti. Podpredsednik sindikata Radivoj Uroševič je pojasnil le, da želijo izvajati pritisk na vlado, saj je stavka usmerjena nanjo, nikakor pa ne na državljane.

Plače po posebni vladni uredbi
Policisti stavkajo že od 27. septembra, prejšnji teden pa so se z vlado dogovorili, da bi se njihove plače določale po posebni vladni uredbi in ne v kolektivni pogodbi. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je dan kasneje pojasnila, da vlada želi sistemsko, na sodoben način urediti sistem plač v javnem sektorju, in sicer za vse skupine enako. Po njenih besedah namreč parcialno urejanje vprašanja plač za posamezne poklicne skupine ni ustrezno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.